Implantologia este ramura chirurgicala a stomatologiei care are rolul sa rezolve edentatia ( lipsa dintilor) cu ajutorul implanturilor dentare, aceasta fiind , in cele mai multe cazuri, cea mai buna solutie pentru un dinte lipsa sau pentru inlocuirea unuia care nu mai poate fi salvat. Este o descoperire extraordinara in stomatologia moderna, care ofera o solutie minim-invaziva, conservativa si de lunga durata pentru pacientii, care si-au perdut unul, mai multi sau chiar toti dintii. Coroana dentara pe un implant ofera un aspect natural, se simte exact ca orice alt dinte si indeplineste functionalitate unui dinte natural in proportie de 99%. De asemenea, implanturile dentare pot sustine o lucrare fixa la pacientii care pana acum aveau doar optiunea unei proteze dentare mobile.
- Ce se intampla, daca edentatia nu se trateaza?
La persoanele cu dinti lipsa, pe langa faptul ca este inestetic, ii afecteaza stilul de viata, modul in care mananca si viata sociala. La aceste persoane pot sa apara atat afectiuni fizice, cum ar fi probleme de digestie si nutritionale, cat si afectiuni psihice, ei avand de obicei stima de sine scazuta. O alta consecinta este, ca dintii invecinati devin suprasolicitati, ceea ce duce la slabirea si deteriorarea structurii osoase. Resorbtia osoasa a maxilarului si a mandibulei are ca si consecinta aspectul imbatranit a fetei. Pot aparea modificari a glasului, defecte de vorbire, care afecteaza starea generala a cavitatii bucale si viata cotidiana a pacientului.
Toate aceste probleme pot fi remediate prin inserarea unuia sau a mai multor implanturi. De multe ori, dupa finalizarea tratamentului cu implanturi, auzim de la pacienti ca isi vad fata intinerita, ca mancare are alt gust sau ca se simt mult mai increzatori si sunt mult mai pozitivi.
2. Dar ce inseamna sa ai un dinte pe un implant? Vom explica pe intelesul tuturor:
Multa lume confunda terminologiile care se refera la implanturi. Vom incerca sa explicam pas cu pas cum vei avea un dinte nou acolo unde exista o lipsa.
- Ce este de fapt un implant ?
Implantul dentar este un dispozitiv 100% biocompatibil cu organismul uman, confectionat din diferite materiale de inalta puritate cum ar fi titan, ceramica sau zirconiu, care se va insera in os, in locul dintilor extrasi. Forma, grosimea si lungimea surubului difera in functie de necesitatile medicale al pacientului si de producator, dar imlantologul iti va alege cel mai potrivit model. Operatia de inserare a unui implant este o procedura executata in anestezie locala, nedureroasa, de aproximativ 40-60 de minute. Pacientul poate primi o lucrare provizorie in aceasi sedinta sau peste cateva zile, care insa va trebui protejata, pentru a evita presiunea pe implanturi si astfel intarzierea osteointegrarii. Dupa 4-6 luni se va insera bontul protetic peste surub si se va realiza lucrarea dentara: coroana, puntea sau proteza mobilizabila.
- Bontul protetic ( capa de transfer) este componenta care face legatura intre radacina artificiala si structura protetica. Acesta se ataseaza de implant dupa vindecare si dupa finalizarea osteointegrarii. In acest desen se vede foarte clar modalitatea in care se cupleaza implantul si bontul protetic.
Bontul nu va fi vizibil dupa ce se pune coroana, practic va fi imbracat cu coroana, sau va fi pus peste ea puntea dentara sau proteza mobilizabila.
Bonturile pot fi din mai multe feluri de materiale, dar cel mai des se folosesc bonturile din titan si zirconiu. Ele pot fi prefabricate sau personalizate, in functie de nevoile pacientului. Noi recomandam bontul de zirconiu din mai multe motive: zirconiul este un material foarte rezistent, ceea ce face acest bont foarte durabil; totodata este foarte bine tolerat de pacienti, fiind un material nemetal care nu provoaca reactii alergice. Dar cel mai important, zirconiul este un material de culoare alba si astfel confera lucrarii un aspect natural, pe termen lung.
Bonturile din aliaj de titan se folosesc tot pentru proprietatile de rezistenta, biocompatibilitate si pentru ca sunt mai ieftine.
- Din cate feluri de materiale pot fi facute coroanele dentare ?
Odata cu trecerea timpului evolutia materialelor pentru stomatologie a avut o ascendenta uriasa. Tehnologia din zilele noastre ne permite sa realizam coroane si punti dentare cu o precizie uimitoare, de o durabilitate extinsa si o naturalete de neegalat. Coroana dentara – este confectionata in general din portelan si zirconiu, si este partea vizibila a implantului. Coroana se ataseaza de implant prin insurubare sau prin cimentare.
Clinica noastra poate oferi mai multe variante de executie, personalizat pe nevoile fiecarui pacient.
→ coroana ceramica pe suport metalic sau zirconiu
→ coroana in totalitate din ceramica E.max
→ coroana din zirconiu multilayer
In concluzie cand vorbim de implant trebuie sa stim ca el este alcatuit din 2 sau 3 componente, care formeaza un tot unitar.
Pe piata stomatologiei exista si implanturi din doua componente, unde surubul si bontul protetic sunt realizate dintr-o singura mucata de material, peste care se lipeste coroana.
Acestea sunt realizate dintr-un material ceramic, 100% biocompatibil si metal-free, care asigura asimilarea completa in osul maxilarului si o estetica luxoasa. Aceasta solutie are multe avantaje insa este si cea mai scumpa.
3. Care sunt etapele tratamentului cu implant dentar? La ce sa te astepti la Platinum Dental Center?
Deoarece timpul si confortul tau sunt prioritare pentru noi, incercam sa reducem numarul vizitelor necesare la clinica prin realizarea mai multor pasi intr-o singura sedinta.
- Consultatia este primul pas, fara de care nu putem raspunde la intrebarile „cat costa” si „cat dureaza”, fiecare pacient avand nevoi individuale. In cadrul primei consultatii vor fi realizate consultul clinic, consultul radiologic pe baza unui CBCT, diagnosticarea afectiunilor, si scanarea intraorala 3D. Medicul specialist va discuta cu tine despre starea ta de sanatate generala, cea orala si despre nevoile tale, dupa care va pregati un plan de tratament ideal si o alternativa. Daca este necesar, medicul iti va cere analize de sange, pentru a observa conditii medicale preexistente (diebet, infectii, coagulare sanguina, imunitate, etc.)
- La a doua vizita medicul specialist iti va prezenta planul de tratament recomandat si devizul aferent acestuia si vei avea posibilitatea sa discuti despre intrebarile si nelamuririle tale.
- Inainte de orice procedura chirurgicala in cavitatea orala, aceasta va fi asanata de infectii – se va realiza igienizarea profesionala, completa, se vor curata si desfiinta pungile parodontale, se vor curata si obtura cariile dentare, se vor extrage dintii irecuperabili care intretin infectii. Implantul este un dispozitiv medical steril, biomaterialele (grefa osoasa, membrana, etc) sunt sterile iar acestea nu trebuie sub nici o forma contaminate cu microbi patogeni din gura.
- Daca nu ai nevoie de alte interventii chirurgicale (de ex. sinus lifting. Click aici ) si starea osului cat si starea ta de sanatate permite, se poate insera implantul in osul maxilar. Toata procedura se face sub anestezie, asa ca pacientul nu va simti nici un fel de durere in timpul procedurii eventual un mic discomfort dupa ce trece efectul anestezic. Daca este posibil, vei primi o lucrare protetica provizorie, daca nu, atunci vei primi un surub de vindecare sau unul de modelare a gingiei si se va sutura operatia.
- Trebuie sa urmezi indicatiile medicului, sa-ti administrezi medicamentele prescrise, sa ai o igiena bucala ireprosabila si sa te prezinti la controale. Pentru mai multe informatii citeste aceasta postare.
- Timpul de vindecare este variabil, intre 4-8 luni si depinde de capacitatea ta de osteointegrare a implantului. Stabilitatea implantului in os, imediat dupa inserare, este cruciala pentru reusita tratamentului. Aceasta stabilitate imediata se numeste stabilitate primara si este de natura pur mecanica. Dupa cateva luni, pe suprafata implantului creste os, inglobandu-l in totalitate. Astfel, stabilitatea mecanica se transforma in stabilitate biologica, numita osteointegrare. Vitaminele D3, Ca, C, K2 pot accelera acest proces.
- Dupa vindecarea in os, la implant se va atasa lucrarea protetica, astfel: se trimite tehnicianului scanarea digitala initiala si cea facuta dupa vindecare. Acesta oglindeste cu mare exactitate anatomia dintelui, va proiecta si va realiza lucrarea protetica cu aparate performante si tehnologia CAD/CAM
- Medicul ataseaza coroana, puntea sau proteza de bont prin cimentare sau insurubare. In imagine: sistemul all-on-4 de la Nobel Biocare.
- Succesul tratamentului pe termen lung nu poate fi garantat fara o igiena orala impecabila, rezlizata zilnic de catre pacient la domiciliu, dar si periodic, profesional, cu instrumentar si aparatura speciala, la medic.
Implanturile dentare reprezinta cea mai eficienta alternativa de inlocuire a dintilor lipsa cu o rata de succes de 95-98% pe un termen de 10 ani. Succesul tratamentului se bazeaza pe dovezi stiintifice si pe rezultate clinice pe mai bine de 50 de ani. Procedura este una economica pe termen lung, sigura, nedureroasa si cu rezultate functionale si estetice remarcabile, fiind o investitie avantajoasa in sanatatea ta.
Experienta medicului implantolog este din punctul nostru de vedere foarte importanta, iar la Platinum Dental Center gasesti atat medic stomatolog specialist in implantologie, cat si specialist in chirurgie orala si dento-alveolara, fiecare cu peste 10 ani de experienta in implantologie si chirurgie, cu cateva mii de implanturi dentare inserate si cu zeci de cursuri de perfectionare la nivel national si international. Asa ca iti recomandam sa vii cu incredere la Platinum Dental Center, daca vrei sa-ti recapeti sanatate orala, increderea in sine si zambetul stralucitor.