4 avantaje si 7 beneficii ale utilizarii ghidului chirurgical in implantologie

Tehnologia a avansat intr-un ritm alert in ultimii ani si avanseaza continuu,acest lucru fiind observat mai ales in domeniul medicinei si a stomatologiei. O noua forma de tehnologie care a dus la multe beneficii pentru pacienti, implica ghidurile chirurgicale pentru implanturi dentare, acestea fiind cele mai recente progrese din lumea chirurgiei dentare si au revolutionat procesele chirurgicale in stomatologie. De aceea ne-am gandit sa scriem acest articol despre beneficiile utilizarii ghidului chirurgical in implatologie.

implantologia dentara

Tehnologie dezvoltata initial pentru neurochirurgie, chirurgia ghidata de computer ofera stomatologilor mai multe avantaje, ajutandu-i sa realizeze inserarea implanturilor intr-un mod previzibil si sigur. In ciuda avantajelor, numarul medicilor stomatologi care opteaza pentru utilizarea acestei tehnologii ramane redus. Un studiu desfasurat in Statele Unite ale Americii arata ca in anul 2019 in SUA au fost utilizate 31.000 de ghiduri chirurgicale (dentare), un numar extrem de mic comparativ cu cele aprox. 5.000.000 implanturi dentare aplicate, adica aceasta tehnologie inovatoare s-a folosit in sub 1% din cazuri. Din pacate, acest procent este si mai mic in cazul interventiilor realizate in Romania. Esti curios de ce se inatampla acest lucru? Vom explica la sfarsitul articolului!

Ce este ghidul chirurgical si cum se foloseste?

ghidul chirurgical folosit in implantologia dentara

Ghidurile chirurgicale reprezinta cele mai noi progrese in tehnologia implanturilor dentare, ele ghideaza medicul chirurg in timpul realizarii interventiei. Este o matrita din rasina biocompatibila si arata ca o gutiera dentara, cu gauri prin care vor fi inserate implanturile in pozitiile prestabilite, optime din punct de vedere medical. Aceasta se pozitioneaza pe arcada dentara si ajuta medicul specialist sa insereze implantul in locul exact, in cele 3 axe, astfel incat sa ofere cel mai bun rezultat functional si estetic, pacientului.

radiografie 3d - ghidul chirurgical

Aceasta este manufacturat (confectionat) in laboratorul dentar pe baza unor masuratori precise, realizate pe amprenta digitala capturata cu ajutorul scannar-ului intraoral si pe imaginea radiologica 3D. Aceste masuratori sunt calculate cu ajutorul unui sistem de planificare a implantului 3D, ghidat de computer, numit R2Gate. Un ghid chirurgical reproduce suprafetele anatomice exacte ale cavitatii bucale a pacientului si il ajuta pe chirurg sa plaseze implanturile in osul maxilar cu o precizie de neegalat. Astfel interventia este minim invaziva, sangerarea este redusa la minim, iar tumefactia in zona respective este insesizabila.

O evaluare a anatomiei pacientului include verificarea pozitiei sinusurilor si a nervilor mandibulari, stabilirea densitatii osoase, a inaltimii si grosimii crestei alveolare. Aceasta ajuta la alegerea tipului de implant cel mai bun si cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte. In faza de proiectare va fi determinata atat pozitia, adancimea si directia implantului, cat si forma lucrarii protetice, care va fi plasata pe implant. Altfel spus, acest ghid se prezinta precum o harta pentru stabilirea pozitiei exacte a unui implant dentar.

Chirurgia ghidata ii ajuta pe medicii nostri implantologi sa evite amplasarea gresita a implantului, astfel creste rata de succes a acestei interventii pana la aproape 100%! 

Scanarea intraorala folosita in acest sir de proceduri este o inregistrare care foloseste metoda triangulatiei, cu ajutorul unui dispozitiv care face 3000 de poze pe secunda si reproduce in imagini 3D toata dantura, forma dintilor si pozitia maxilarelor.

4 avantaje ale planificarii digitale in implantologia dentara:

In prezent, datorita existentei acestei posibiliati de ghidare chirurgicala, pacientul este pus in fata deciziei de a accepta utilizarea unui ghid sau de a alege modul de lucru traditional. Din perspectiva noastra, aceasta decizie ar trebui sa fie una foarte simpla, insa recomandam fiecarui pacient sa-si discute toate intrebarile si nelamuririle cu medicul care va efectua interventia. Din dorinta de a oferi cat mai multe informatii celor interesati, prezentam cateva avantaje ale acestei tehnologii:

 1. Planificarea detaliata a tratamentului in prealabil ajuta la reducerea sau eliminarea evenimentelor neasteptatei in timpul intervetiei chirurgicale si ofera un rezultat predictibil si previzibil. Acest lucru confera pacientilor o certitudine si reduce nivelul stresului resimtit inainte si in timpul interventiei.
 2. Prin planificarea digitala sunt eliminate cele mai frecvente complicatii in implantologie. Acestea apar datorita pozitiei gresite a implanturilor, fortele masticatorii nefiind distribuite echilibrat, ceea ce duce la resorbtia osoasa din jurul implantului si ulterior rezulta esecul tratamentului.
 3. Datorita folosirii ghidului chirurgical, interventia implantologica se efectueaza in prezent, cu mai multa precizie, siguranta si predictibilitate ca niciodata in trecut. Precizia sa este data de eliminarea erorilor umane, prin digitalizarea intregului proces. In cele mai multe cazuri, succesul implantarii tine de inserarea lor aproape perfecta, cu o marja de eroare de sub 1 mm de pozitie si sub 3 grade in angulatie. Aceasta precizie este foarte dificil de obtinut in cazul unui mod de lucru traditional.
 4. Datorita cestui sistem implantologul poate sa insereze implanturi si in zone unde osul nu are grosimea necesara, sau in zone sensibile cum ar fi zona sinusala. Astfel, si acei pacienti pot primi implanturi si coroane dentare, care in trecut erau refuzati sau constransi sa poarte proteze mobile. In aceste cazuri, fara ajutorul ghidului chirurgical riscul unei erori, cum ar fi de exemplu trecerea implantul in cavitatea sinusala, este mult prea mare. 

7 beneficii ale utilizarii ghidului chirurgical in implantologie:

De ce sa alegi ghidul chirurgical?

> Chirurgia ghidata de computer are multe beneficii pentru pacient, cele mai importante fiind enumerate mai jos. Noi recomandam fiecarui pacient aceasta solutie, pentru ca beneficiile sale depasesc costurile aditionale.

 1. Ofera acuratete in inserarea implanturilor. Amplasarea lor va fi extrem de precisa, diferenta geometrica fiind de maxim 0.1 mm fata de pozitia planificata digital.
 2. Prin aceasta tehnica vor fi conservate structurile anatomice – previne afectarea dintilor invecinati, nervi, sinusuri maxilare, fose nazale, glande salivare
 3. Operatia de inserare a implanturilor va fi mai rapida si mai usora, deoarece procesul intreg este proiectat pe un computer, inainte de interventia chirurgicala
 4. Folosirea ghidului chirurgical permite o interventie minim-invaziva, in majoritatea cazurilor nefiind necesara descoperirea crestei osoase si prepararea lamboului. Prin urmare, sangerarea va fi mai redusa, vor exista sanse mai mici de tumefactie (umflatura) si va fi nevoie de mai putine medicamente.
 5. In faza de planificare se pot proiecta si confectiona lucrari protetice provizorii, astfel pacientul poate pleca dupa operatie cu dintii pusi pe implanturi. Acest lucru este deosebit de important in cazul dintilor anteriori.
 6. Sablonul este confectionat dintr-un material bio-compatibil si transparent, el este steril in momentul plasarii in gura pacientului si nu poate provoaca reactii alergice  
 7. Elimina erorile umane care se datoreaza incercarii medicului de a alinia implanturile si creste estetica finala.

In consecinta, pentru un rezultat exceptional trebuie sa avem o colaborare perfecta atat intre medicul implantolog si tehnicianul dentar cat si intre pacient si medic, si o abilitate buna de a folosi tehnologiile necesare pentru aceasta procedura.

Daca luam in considerare toate aceste avantaje, se pune intrebarea: de ce relativ putini medici folosesc aceasta tehnologie? Exista dezavantaje?

Desi acesta tehnica pare sa fie simpla si usor de implementat, unul dintre principalele dezavantaje ale chirurgiei ghidate de computer este costul ridicat al investitiei initiale in echipamente specializate si software de planificare, precum si timpul necesar pentru instruire. In timp ce operatia de implant, ghidata de computer poate fi mai confortabila si mai rapida pentru pacient, nu este neobisnuit ca medicii sa petreaca mai mult timp planificand operatia in comparatie cu tratamentele traditionale de implant.

Cu toate acestea, clinica Platinum Dental Center ofera aceasta solutie pacientilor si pe masura ce avantajele devin mai clare, tot mai multi pacienti aleg sa investeasca in interventiile care le asigura sanantatea orala si estetica mult dorita.