Daca ai ajuns sa citesti acest articol, probabil ca si tu ai copii sau poate nepoti. Noi intelegem perfect fricile si nevoile parintilor legate de medicul stomatolog, pentru ca si noi avem copii (adica, multi dintre noi au copii). Asa ca am scris acest articol nu doar din perspectiva medicilor, dar si din perspectiva parintilor, bazandu-ne pe experienta acumulata in timpul tratamentelor pedodontice.
In primul rand, parintii ar trebui informati si educati cu privire la sanatatea orala a copilasului lor chiar dupa nasterea acestuia sau cel tarziu pana la varsta de 1 anisor. Astfel, s-ar diminua considerabil sentimentele negative legate de vizita la stomatolog si preventia ar capata un rol mult mai important. Desi parintilor nu le place sa auda, noua insa nu ne este frica sa afirmam, ca parintii sunt pe deplin responsabili pentru sanatatea orala a copiilor.
1. Frica de stomatolog este una dintre fricile invatate si nu unul cu care ne nastem, sustin psihologii. Multe obiceiuri se invata din copilarie, „mostenite” de la parinti/ bunici/ societate, pentru ca nu avem neaparat nevoie de cuvinte pentru a invata ceva, ajung gesturile, mimica pe care o vad copilasii. Cu mult inainte sa apara primul dintisor, obiceiurile, inclusiv fricile deja sunt impregnate in subconstient. Pe langa asta, de multe ori parintii au obiceiul de a-si speria copii cu dentistul. Iti suna cunoscut? „Daca nu te speli pe dinti, se vor caria si o sa te doara” sau „Daca mananci dulciuri va trebui sa mergem la dentist”
De fapt, vizitele la pedodont ar trebui sa faca parte din viata noastra obisnuita, cum sunt si vizitele la pediatru sau medicul de familie. Mai ales, ca in zilele noastre stomatologia pediatrica este cat se poate de prietenoasa si blanda cu cei mici. Personalul nostru are multa experienta si rabdare iar aparatura si materialele avansate ne permit sa oferim tratamente lipsite de durere.
2. Dintii de lapte si dintii permanenti
Fiecare bebelus se naste cu 20 de dinti de lapte care vor erupe pe rand (sau uneori mai multe deodata) pana la varsta de 3 ani. Acesti dinti de lapte vor cadea si vor aparea in locul lor dintii permanenti, insa pe langa acestia vor mai aparea inca 12 dinti.
Dintii de lapte (temporari) sunt ghidul dintilor definitivi. Ca sa intelegeti mai usor, copilasii au un rand de dinti de lapte, iar sub acesti dintisori sunt „mugurii” pentru viitorii dinti permanenti. Adica au doua randuri de dinti pe fiecare arcada dupa cum se vede in imaginea expusa.
Dintii permanenti vor lua locul celor de lapte si o sa erupa aproximativ in acelasi loc dupa ce fac rizaliza (distrug radacina) celorlalti. In acel moment dintisorul de lapte se va misca si va cadea de la sine sau ajutat de stomatolog. Ca sa pastram dintii de lapte pana la momentul, cand acestia ar cadea in mod natural, este nevoie de multa ingrijire si vizite la medicul pedodont. Dintii de lapte au smaltul mult mai vulnerabil, in consecinta, cariile se formeaza usor si se agraveaza repede. In cazul in care se extrage un dinte inainte de termen – din cauza unei carii majore sau infectii- , acolo ramane un gol si ceilalti dinti incep sa migreze spre acel loc liber, netinand cont de ordine. Drept urmare vor aparea probleme cu linia frumoasa si corecta a dintilor finali, ulterior fiind nevoie de tratament ortodontic si copilul va trebui sa poarte aparat dentar pentru corectare.
3. Demineralizarea este primul pas in procesul de aparitie a cariilor. In cazul copiilor cu dinti de lapte, nu se stie defapt daca este demineralizare sau hipomineralizare (inca din perioada de dezvoltare intrauterina), cert este ca in urma acestui proces chimic se pierde calciu si alte minerale care se gasesc in mod natural la acest nivel.Prin urmare se fragilizeaza smaltul devenind astfel sensibil la atacul placii bacteriene. Demineralizarea pe dintisori apare ca niste pete albe pe smalt, care nu pot fi observate cu usurinta. Nu e de mirare ca parintii nu vad problema. Pe masura ce demineralizarea avanseaza, aceste pete devin galbui, maronii, chiar negricioase.
Insa cu ajutorul controalelor regulate la stomatolog se pot preveni problemele.
Cauzele demineralizarii pot fi multiple:
- atentie insuficienta acordata igienei dentare: este cea mai frecventa cauza in randul copiilor. Pe langa aceasta, alimentatia bogata in carbohidrati rafinati (zaharuri, fainoase) are un rol semnificativ in aparitia demineralizarii si a cariei
- predispozitia genetica: In cazul in care tu sau parintii tai au probleme semnificative cu dintii te sfatuim sa acorzi deosebita grija igienei dentare a copilului tau, sa te prezinti cu el la controalele regulate, sa-i administrezi vitaminele si mineralele necesare formarii oaselor (D3, Ca, Mg, K2, Fosfor) si sa-l speli pe dinti cu o pasta de dinti cu hidroxilapatit (sau hidroxiapatita)
- bebelusi nascuti prematuri: acesti bebelusi necesita o ingrijire speciala inca din prima secunda a vietii lor, astfel si viitorii lor dintisori vor avea nevoie de mai multa atentie si ingrijire.
- infectii multiple: infectiile de orice fel trebuie tratate intotdeauna cu seriozitate, pentru ca efectele lor asupra organismului pot fi extinse si inpredictibile. Pe langa acesta, administrarea anumitor antibiotice, cum ar fi tetraciclinele, au consecinte negative, ireversibile asupra dintilor permanenti. Noile cercetări leaga amoxicilina administrata in doze mari, cu o afectiune numita fluoroza, care presupune alterarea smalțului dinților.
4. Igiena dentara corecta a copiilor:
Trebuie sa stii, tu ca parinte, ca micutul tau pana la 7 ani trebuie ajutat sa se spele pe dinti. De fapt ar fi mai bine sa il speli tu, pentru ca pana la aceasta varsta nu are dexteritatea necesara pentru asemenea miscari si nici nu intelege importanta igienei orale. Trebuie sa ii cumperi copilasului tau periuta si paste de dinti adecvate varstei. Medicul nostru pedodont te poate invata cea mai buna tehnica de spalare a dintilor de lapte sau poti sa cauti tutoriale si filmulete si pe internet.
Dar cel mai important este sa speli acei dintisori de cel putin doua ori in fiecare zi pentru cel putin doua minute. Ar fi indicat sa-i cumperi si apa de gura speciala pentru copii si ata dentara pentru utilizare de catre manute mici. Desigur, la inceput, fiecare copilas trebuie invatat cum sa foloseasca aceste produse, insa iti garantam, ca exemplul bun este cel mai bun invatator.
Sfat Platinum: -> cumpara copilului tau periuta de dinti electrica, este o investitie in sanatatea copilului tau, care chiar merita fiecare banut.
5. Tu cum te comporti la medicul stomatolog?
Cand iti duci copilasul la stomatolog, ar fi bine sa ramai in sala de asteptare pe perioada tratamentului si sa lasi specialistul sa se ocupe de problema. Desigur, la evaluarea dentara si la discutii chiar te incurajam sa participi.
In timpul tratamentului stomatologic copiii sunt mai anxiosi in prezenta parintilor si incearca sa „joace teatru” fata de ei, incercand astfel sa-si manipuleze parintii sa scape de stomatolog. Parintele, la randul lui, transmite copilului ingrijorarea subconstienta si neincrederea in pedodont, ceea ce duce la un esec. Vizita la medicul stomatolog este cumva asemanatoare primelor zile la gradinita sau la scoala, insa increderea parintilor in echipa medicala este indispensabila pentru reusita tratamentului. Daca iti este greu sa ramai in sala de asteptare in timpul tratamentului, noi te primim cu drag in cabinetul de consultatie, dar experienta noastra este, ca durata tratamentului este mai mica si eficienta este mai mare daca te uiti doar prin geamul de la usa 🙂
6. Dieta chiar are un efect major asupra sanatatii orale
Tu ca parinte ar trebui sa stii ca nu doar sucurile carbogazoase, cu mult zahar (Cola, ceai indulcit, suc de fructe etc) si dulciurile distrug smaltul dintilor, ci toate produsele din categoria carbohidratilor rafinati. De multe ori nici nu ne dam seama despre un aliment, ca el este nociv, cum sunt produsele de patiserie. Bineinteles, aceste produse sunt nocive nu numai pentru dantura dar si pentru tot organismul. Asta nu inseamna, ca aceste produse trebuie excluse din dieta unui copil (desi ar fi foarte sanatos), insa, asociate cu o igiena orala precara, ele cauzeaza leziunea dintilor intr-un ritm alert.
Incearca sa eviti aceste alimente in favoarea fructelor, legumelor si a produselor din faina integrala. Construieste-i meniurile micutului in asa fel incat sa asimileze vitaminele necesare corpului pentru o dezvoltare armonioasa.
Sfat Platinum -> Daca celui mic ii este pofta de dulciuri, ofera-i o bomboana, o bucatica de ciocolata, napolitana sau cateva bomboane gumate fara zahar, care contine stevie sau xilitol. Xilitolul este o substanta naturala asemanatoare zaharului si care are proprietati de prevenire a cariilor.