6 lucruri despre implanturi dentare pe care dentistul nu ti le spune. Numarul 3 te va uimi!

Daca ai unul sau mai multi dinti lipsa, probabil ai intrat deja pe internet si ai inceput sa cauti ”implant dentar pareri ” sau ”cat costa un implant dentar” sau ” implanturi dentare ieftine” si incerci sa iei o decizie buna legat de pretul unui implant dentar dar si de calitatea acestuia. Avand in vedere ca sunt peste 400 de tipuri de implant dentar, pretul acestor produse variaza de la 2-3 sute de euro pana la mii de euro. Daca vrei sa citesti mai mult despre aspectele importante ale acestei alegeri click aici .

Noi iti vom prezenta mai jos 6 lucruri, pe care majoritatea medicilor stomatologi prefera sa le ascunda in fata pacientilor. De ce? Motivele pot fi foarte variate: nu au informatiile sau calificarile necesare, nu vor sa iroseasca timpul cu explicatii, unii pacienti nu sunt interesati sau pur si simplu este in avantajul medicului sa nu spuna.  

1. Garantia implanturilor dentare – intre mituri si adevar

Clinicilor, care isi fac publicitate pe internet le place sa spuna in reclamele lor, ca ei pun “implanturi pe viata”. Suna foarte promitator, insa iti vom explica realitatea, adica adevarul din punctul nostru de vedere.

Atunci cand un implantolog insereaza implanturi dentare si apoi aplica o lucrare protetica peste ele, el integreaza un element intr-un sistem biomecanic. Un implant dentar, fabricat din titan sau zirconiu, este o piesa foarte rezistenta in fata fortelor masticatorii, asa incat sa nu se rupa niciodata in viata. Ceea ce, pe buna dreptate, il recomanda pentru “Garantie pe Viata”. De fapt, garantia producatorului se refera exact la acest lucru: in cazul in care componentele unui implant dentar – suruburile si bonturile – se rup, se fisureaza sau au ceva defect de fabricatie, producatorul schimba componenta cu una noua, identica. Medicul, la randul lui, poate sa faca aceasta schimbare fara costuri pentru pacient. De aici putem sa tragem concluzia, ca acel implant, care vine cu o garantie de cativa ani nu poate sa fie de o calitate superioara.

implant dentar

Exista insa si componenta biologica, adica materialul biologic al pacientului influentat puternic de obiceiurile lui, iar problemele privind garantia provin de aici. Cum se poate garanta ca implantul dentar va sta in gura o viata intreaga, nestiind ce se va intampla in viitor cu pacientul? Ce obiceiuri alimentare are, cat de riguroasa este igiena sa orala zilnica, ce vicii are sau va dobandi, ce atrofie osoasa sau alte boli va avea in viitor. Desigur, nu putem sti toate aceste lucruri si nici noi, nici un alt medic sau o alta clinica nu poate sa dea vreo garantie pe aceasta componenta biologica. Mai mult, si Codul Deontologic al medicului dentist specifica interdictia privind garantarea lucrarilor dentare de catre medici.

Noi intelegem pe deplin nevoia de siguranta a pacientului. De aceea, fiecare pacient este informat in scris despre garantiile practicate de Platinum Dental Center si despre conditiile pentru a beneficia de garantie. Cum putem garanta o lucrare dentara, fara a intra in contradictie cu codurile de bune practici sau cu onestitatea? Foarte simplu! Ne bazam pe statisticile din literatura de specialitate, si suntem tot timpul sinceri cu pacientii.

2. Implanturile dentare sunt ca si masinile

Ne place sa facem aceasta comparatie, pentru ca astfel pacientii inteleg mult mai bine, ce inseamna sa ai un implant dentar si care este diferenta intre un implant ieftin si unul scump.

comparatie masini si implanturi dentare
  • asemanator unei  masini ieftine, si un implant ieftin are aceleasi functionalitati ca si unul scump. Cand ne gandim insa la estetica, confort, calitate, garantie, probleme ulterioare si extra beneficii, diferenta devine majora
  • Si implanturile au nevoie de ingrijire zilnica la domiciliu si de un control periodic la stomatolog din 6 in 6 luni. Imagineaza-ti, cum ar arata masina ta, daca nu ai spala-o timp de 6 luni? Dar daca nu te-ai duce la service timp de 10 ani?

3. Cand ai nevoie de o lucrare protetica laboratorul de tehnica dentara este la fel de importanta ca si stomatologul

Desi multi clinci au un aparat de frezat de tip CAD-CAM, coroanele dentare si puntile trebuie realizate intr-un laborator de tehnica dentara. De ce?

manufacturare protetice
  • Manufacturarea unei lucrari protetice de o calitate superioara presupune mai multe etape, realizate de catre mai multi tehnicieni, fiecare specializat in etapa pe care o face, folosind  mai multe aparat de ultima generatie. Deci este crucial sa gasesti un dentist care colaboreaza cu un laborator de nivel superior. Doar asa se poate garanta ca tu, ca pacient, vei fi 100% multumit de rezultatele tratamentelor si vei avea o dantura frumoasa, sanatoasa si functionala.
  • Noi am ales sa ne fie partener laboratorul de tehnica dentara IDent Lab, un laborator cu oameni minunati, cu specializari obtinute in strainatate, cu aparatura de ultima generatie si tehnologie digitala, care lucreaza si cu clinici stomatologice prestigioase din tarile arabe.
  • Probabil nu stiai, dar materialele de tehnica dentara, blocurile de ceramica si cele de zirconiu, din care se confectioneaza coroanele, trebuie sa aiba un numar serial, prin care se poate identifica data si locul fabricatiei. Unele laboratoare insa folosesc materiale ieftine si de calitate inferioara, din China sau alte tari non-UE si astfel reusesc sa propuna oferte de pret foarte avantajoase.
implant dentar bloc de ceramica

Tu, ca pacient, trebuie sa fi vigilent si daca ti se pare ca este “prea frumos ca sa fie adevarat”, mai bine renunti.

4. Expertiza si experienta medicului implantolog poate face diferenta intre reusita si esec

Nimic nu va face o diferența mai mare in ceea ce priveste rata de succes a implantului, decat nivelul de calificare al dentistului implantolog. Studiile aratata ca experienta medicului dentist este cel mai important factor in determinarea ratei de succes, deci fi foarte pretentios in alegerea dentistului, pe mana caruia iti lasi sanatatea orala. Poti sa pui intrebari despre pregatirea sa profesionala in implantologie, inclusiv despre studii postuniversitare, cursuri de specialitate si certificari.

Te-ai simti in siguranta, daca medicul tau ti-ar pune un implant, bazat doar pe cunostinte acumulate intr-un curs de o zi?  Intreba-ti medicul despre experienta lui de a pune implanturi dentare, inclusiv cat de des insereaza implanturi. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre medicii implantologi de la Platinum Dental Center, click aici

5. Dantura intr-o singura zi? – intre mituri si adevar

Probabil, ca ai auzit deja despre conceptul “implant dentar rapid”, “implant dentar Fast & Fixed” sau “dinti ficsi intr-o zi”. Acest concept este adesea promovat de catre clinicile si cabinetele stomatologice, care insa omit sa descrie in detaliu etapele si dezavantajele acestui tratament, focusand doar pe avantaje si astfel inducand pacientii in eroare. De fapt, prin acest concept se intelege, ca pacientul isi va primi implantul si lucrarea protetica – coroana, puntea sau proteza fixa- in aceeasi zi. Aceasta lucrare protetica este de fiecare data una provizorie, deci pacientii va trebui sa revina dupa aproximativ 4-6 luni, pentru aplicarea lucrarii finale. Mai mult, majoritatea afla doar la aceasta etapa, ca pretul lucrarii protetice finale nu a fost inclusa in pachetul “implanturi dentare si dinti intr-o singura zi”.   

Desi, acest concept se poate aplica in majoritatea cazurilor, fiecare pacient este unic, cu particularitatile lui medicale. Pentru medici de la Platinum Dental Center sanatatea pacientului si rezultatele de succes sunt tot timpul prioritare.

De ce iti poate crea probleme pe termen lung acest tip de tratament dentar?

Atunci, cand se insereaza implanturile, stabilitatea lor primara (imediat dupa inserare) este de natura pur mecanica. Asta inseamna, ca aceste suruburi nu sunt inca osteointegrate de catre organism deci nu au o conexiune biologica cu sistemul osos al pacientului. In cazul in care pe aceste implanturi se fixeaza direct o lucrarea protetica, adica se face incarcare directa, fortele masticatorii exercitate asupra implantului, pot produce micromiscari ce pot afecta integrarea si stabilitatea in timp a implantului, existand sanse considerabile a unui esec.  Este bine de stiut ca in cazul in care se face incarcare imediata pacientul poate consuma doar alimente moi si nu poate suprasolicita lucrarea pentru a evita riscul de rupere a acesteia timp de 4-6 saptamani. Din aceasta cauza, noi recomandam incarcarea intarziata a implantului, acolo unde estetic nu este deranjanta lipsa dintelui, si/sau folosirea unei proteze mobilizabile pentru aceasta scurta perioada.

6. Si celebritatile de la Hollywood au implanturi dentare 🙂

Orice persoana isi doreste sa fie mandra de zambetul ei. Pentru vedetele din lumea filmului si showbiz-ului insa, a avea un zambet perfect este o necesitate. Toata lumea se asteapta ca celebritatile sa fie perfecte in felul in care arata, dar fiecare dintre noi poate sa aiba o dantura frumoasa si sanatoasa sau chiar si un zambet de Hollywood.

Uneori, se intampla diverse accidente si este necesar inlocuirea unui dinte lipsa. Odata cu avansarea tehnologiei in domeniul stomatologic, implanturile dentare reprezinta modul ideal de a remedia aceste probleme.

Tu cunosti celebritati, care au apelat la tratamentul cu implanturi dentare?

Miley Cyrus

Miley Cyrus dental implant

Tom Cruise

Tom Cruise dental implant

Demi Moore

Demi Moore implanturi dentare
  • George Clooney
  • Morgan Freeman
  • Mike Tyson
  • Zac Effron
  • Victoria Beckham