Ce trebuie stiut inainte de orice interventie chirurgicala?
Indiferent de domeniul medical, inainte de orice procedura chirurgicala, pacientul si medicul trebuie sa aiba o intalnire pentru a discuta planul de tratament si ce implica fiecare interventie in parte, pentru lamurirea si eliminarea tuturor incertitudinilor. Inainte de interventii chirurgicale se recomanda o radiografie panoramica sau un CBCT, pentru o buna vizualizare a problemelor.
Pentru a afla mai multe despre radiografii click aici.
7 intrebari importante pe care trebuie sa le adresezi dentistului inainte de o interventie chirurgicala:
Daca ai nelamuriri referitoare la ceea ce ti se va face in timpul interventiei, nu ezita sa intrebi, dar te vom ajuta cu raspunsuri la cele mai frecvente 7 intrebari legate de chirurgia stomatologica.
1. Pot sa mananc inainte de interventie?
Da. Poti sa mananci, ba chiar este indicat pentru ca dupa interventie o perioada de cateva ore nu vei putea consuma nimic. Depinde de complexitatea procedurii, dar poate vei putea consuma doar mancaruri moi , fara bauturi acidulate, sau preparate prea reci sau prea fierbinti.
2. Ce medicament ar trebui sa iau dupa o interventie chirurgicala?
Medicul tau va sti dupa complexitatea fiecarei interventii ce medicamente sa iti prescrie. Nu uita sa mentionezi, daca ai alergii sau daca esti sub tratament medicamentos, mai ales daca iei anticoagulante. Pentru mai multe informatii click aici.
3. Exista complicatii sau riscuri despre care ar trebui sa stiu ?
Complicatii si riscuri pot exista, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, dar dat fiind faptul ca medicii nostri au o experienta vasta si clinica noastra beneficiaza de tehnologie de varf, aceste riscuri sunt minime. Totusi daca observi orice neregula dupa ce ai iesit din clinica, te rugam sa ne contactezi de urgenta, sa putem remedia cat se poate de repede problema aparuta.
4. Pot conduce masina dupa interventie sau trebuie sa vina cineva dupa mine?
In general condusul masinii nu este contraindicat. Anestezia este locala iar anestezicul nu isi pierde din intensitate la finele procedurii, asa ca zona va fi amortita timp de cateva ore. Insa, daca simti orice neregula cum ar fi ameteala sau disconfort, te rugam sa te adresezi personalului medical care te poate indruma ce sa faci.
5. La ce sa ma astept de la procesul de recuperare ?
Trebuie sa te tii de indicatiile postoperatorii ale medicului. Daca medicul tau iti recomanda antiinflamatoare sau antibiotice, este bine sa incepi din ziua interventiei. Incearca sa eviti alimentele crocante, prea reci, prea fierbinti. Ca sa eviti orice complicatie este de preferat sa renunti la fumat si la efortul fizic minim doua zile. Daca simti un discomfort sau durere,in zona operata poti sa pui gheata, astfel poti elimina aparitia tumefactiei. In general, fiecare pacient poate sa-si reia activitatea obisnuita dupa cateva zile de repaus. Este posibil sa fi rechemat pentru un control chirurgical dupa 2 zile iar pentru suprimare de fire in 7-14 zile de la interventie.
6. Ce experienta are medicul care va efectua interventia ?
Chirurgii din clinica noastra au o experienta vasta in domeniul in care exceleaza. Fiecare in parte se autoeduca postuniversitar, participand la cursuri, seminarii sau congrese despre proceduri noi sau procedurile existente pentru a-si perfectiona metoda folosita. Cu mare devotement pentru meseria lor, cu empatie fata de pacienti, ei dau dovada de o inalta calificare si indemanare in fiecare minut al procedurilor folosite. Fiecare diagnostic este oferit pacientului cu ajutorul unei comisii medicale care analizează investigațiile digitale, radiologice si clinice, pe care acesta le-a realizat anterior.
7. Ce fel de tehnologii vor fi utilizate ?
Aceasta intrebare poate sa para neobisnuita, dar domeniul stomatologiei evolueaza intr-un ritm crescut, iar tehnologiile noi aduc un avantaj enorm pentru pacienti. Controlul durerii, reducerea sangerarii si ale traumatismelor, accelerarea vindecarii, precizia si siguranta actului medical sunt doar cateva dintre avantajele tehnologiilor de ultima generatie.
Desigur, si clinica noastra dispune de cele mai avansate solutii tehnologice pentru a putea granta tratamente si interventii chirurgicale dentare de calitate superioara.
La prima programare ti se va face o radiografie panoramica sau/si un CBCT bimaxilar cu aparatura digitala de ultima generatie. In urma acesteia se pot vedea toate problemele.
Sunt cazuri cand medicul recomanda si executia unei scanari intraorale. Scannerul intraoral este un dispozitiv portabil, mic, conectat la un calculator, dotat cu un soft de procesare a imaginii. Scopul folosirii scannerului este de a capta amprenta digitala detaliata a danturii. Cu aceasta tehnologie se fac amprente foarte precise, trimise mai apoi la tehnicieni pentru ca ei, la randul lor cu aparatura de ultima generatie sa confectioneze lucrarea protetica perfecta pacientului. Dupa acesti pasi medicul discuta cu pacientul si impreuna hotaresc planul de tratament cel mai potrivit nevoilor pacientului.
In timpul procedurilor chirurgicale, medicii nostri folosesc cu mare indemanare tehnica revolutionara de piezochirurgie. In loc de freze rotative clasice, piezochirurgia foloseste microvibrații ultrasonice, care taie osul, fara a afecta țesuturile moi adiacente. Aceasta procedura are o precizie maxima, cu sangerare minima si este un tratament minim invaziv.
Clinica noastra dispune si de centrifuga A-PRF. Cu aceasta metoda se obține o membrana gelatinoasa din sângele propriu al pacientului, printr-o tehnica speciala de centrifugare, prin care se obține un produs cu conținut bogat de trombocite, proteine de legare, anticorpi si factori de crestere. Acest produs accelereaza procesul de vindecare, reduce riscul de sangerare, reduce inflamatia si durerea.