Aparatele dentare: 6 intrebari si raspunsuri esentiale, pe care trebuie sa le afli

 Aparatele dentare: 6 intrebari si raspunsuri esentiale, pe care trebuie sa le afli

1. Aparatele dentare chiar sunt o necesitate, sau doar o moda?

De la Prince Harry la Angelina Jolie, o mare parte a celebritatilor de la Hollywood, si nu numai, au purtat aparate dentare.

Aparat dentar Angelina Joile

In zilele noastre oamenii accepta mult mai usor purtarea unui aparat dentar decat acum 10-20 ani, multumita atat faptului ca educatia stomatologica a evoluat mult, cat si dorintei de a arata mai bine si de a avea o dantura functionala. In majoritatea cazurilor problemele ortodontice au o influenta negativa asupra starii de sanatate a intregului organism. Daca esti interesat de simptomele care ar putea indica afectiuni ortodontice citeste aceasta postare (az a post amelyikben a furcsa tunetekrol van szo) Totusi in randul adultilor majoritatea pacientilor accepta mai usor aparatele care sunt estetice, aproape invizibile si anume aparatele dentare safir si cele de tip Clear Aligner.

2. Cum poti afla daca ai nevoie de aparat dentar?

Aparatele dentare sunt prescrise cel mai adesea in timpul copilariei sau al adolescentei. Adultii primesc, de asemenea, aparate dentare mai frecvent, decat in trecut. De fapt, in prezent 20% dintre persoanele cu aparat dentar sunt adulti.

Exista insa si acum o dezinformare sau o informare insuficienta despre faptul ca adultii nu mai au nici o sansa sa isi modifice pozitia dintilor. Trebuie sa stii ca niciodata nu e prea traziu sa afli in ce masura ti se poate corecta dantura, mai ales daca problema ta este una functionala. Probabil o sa ai nevoie de un timp mai indelungat pentru ca dantura ta sa se modifice si sa se alinieze in pozitia dorita, insa merita efortul, iar pacientii nostri muntumiti pot confirma acest lucru.

Exista o varietate de semne, care ar putea indica, ca tu sau copilul tau aveti nevoie de aparat ortodontic, cum ar fi urmatoarele:

  • dinti vizibil strambati, inghesuiti sau cu spatiu mare intre ei
  • dificultati la folosirea atei dentare intre dinti
  • muscatura nu se inchide in mod corespunzator
  • dificultati de a pronunta anumite sunete, sasaiala
  • dureri in partea laterala a fetei

Dar este mult mai dificil de spus, daca un copil are nevoie de aparat dentar. Tocmai din acest motiv Academia Americana de Ortodontie recomanda ca toti copiii sa aiba un consult ortodontic pana la varsta de 7 ani. Logica din spatele acestei recomandari este, ca atunci cand este identificata o problema ortodontica, tratamentul timpuriu poate sa fie mai comfortabil, aducand rezultate imbunatatite intr-un timp mai scurt.

Daca vrei sa afli mai multe despre tipurile de aparate dentare citeste acest articol

3. Cum se fixeaza aparatele dentare fixe cu brackets?

La copii aparatele mobile nu necesita o fixare anume. Copilasul va primi un aparat personalizat confectionat dupa masuratorile, calculele si simularile facute de medicul ortodont pe baza radiografiilor si a pozelor specifice.( teleradiorgafii)

Aparat dentar fix cu brackets

In cazul aparatelor fixe cu brackets este nevoie de mai multa rabdare si munca. Inainte de montarea aparatului fix se face o igienizare profesionala completa, pentru curatarea si inlaturarea tartrului si a placii bacteriene. Sedinta destinata fixarii aparatului dureaza intre 1 si 2 ore si nu este dureroasa deloc.

  • Procedura consta in lipirea bracketurilor pe fiecare dinte in parte cu un adeziv special care se fotopolimerizeaza. Pe bracketuri se monteaza arcul care arata ca un fir metalic si leaga bracketurile intre ele.
  • Aceste bracketuri sunt activate lunar conform unui plan de tratament prestabilit. Prin activare intelegem strangerea arcului si/sau aplicarea unor elastice, fortand astfel alinierea danturii intr-un timp de aproximativ 1,5 – 2 ani.
  • Este deosebit de importanta experienta medicului ortodont, intrucat aplicarea unei forte prea mari sau intr-o directie gresita, poate duce la consecinte grave, cum ar fi resorbtia osoasa, parodontoza, deplasarea gresita a unui dinte, afectarea ireversibila a nervului sau chiar pierderea dintelui.

Cum iti va schimba stilul de viata purtarea unui aparat dentar?

Purtarea unui aparat dentar presupune din partea pacientului rabdare, perseverenta si flexibilitate. Daca ai un stil de viata sanatos, atunci schimbarile vor fi minore si usor acceptabile.

4. Pot sa practic sporturi in siguranta in timp ce port aparat dentar?

Sport in timp ce port aparat dentar

Este o intrebare importanta pentru copii, dar se aplica si adultilor care poarta aparat dentar. La urma urmei, activitati precum ciclismul montan si fotbalul prezinta riscuri potentiale pentru dintii tai, in special cu aparatul dentar. Medicii ortodonti sunt de acord ca, da, poti sa faci sport in continuare, atata timp cat iei masuri de precautie pentru a-ti proteja aparatul dentar si gura. In timpul activitatilor sportive – sporturi de echipa, sporturi de contact, ciclism, escalada, skateboard etc.-  noi recomandam folosirea unui protector pentru dinti (sau mouthguard), cum ar fi Powrgard 4 Braces  

5. Ce pot si ce nu pot sa mananc in timpul tratamentului cu aparat dentar?

A avea aparat dentar nu inseamna ca vei trai cu terci si alimente facute piure pe tot parcursul tratamentului. Daca stii ce alimente poti si ce nu poti consuma cu aparatul dentar te va ajuta sa obtii rezultate optime dupa finalizarea tratamentului.

  • Trebuie sa eviti alimentele tari, dure si lipicioase dar poti consuma fara griji cele moi, suculente, gatite sau pregatite la aburi si cele taiate in bucati mici.
ce nu pot sa mananc in timpul tratamentului cu aparat dentar

Pacientii nostri au raportat, ca in timpul tratamentului ortodontic au adoptat o alimentatie mai sanatoasa si au evitat rontaitul.

6. Cum sa mentin o igiena dentara buna daca port un aparat dentar fix?

Igiena orala este importanta in fiecare etapa a vietii. Ar trebui sa-ti speli dintii de cel putin doua ori pe zi pentru a elimina orice acumulare de placa bacteriana. Cand porti un aparat dentar, igienizarea ar trebui sa fie si mai frecventa. Exista motive atat cosmetice, cat si medicale pentru a avea grija deosebita de dinti si gingii in timpul tratamentului ortodontic. Desi dureaza putin mai mult sa efectuezi igiena zilnica, timpul si efortul suplimentar chiar merita. Cand ti se va indeparta aparatul dentar, vei avea un zambet frumos, sanatos, care va dura toata viata.

  • Ar trebui te speli pe dinti dupa fiecare masa principala. In esenta, trebuie sa te asiguri ca te speli pe dinti de fiecare data cand ai zaharuri in mancare, deci de trei-patru ori pe zi,cel putin. Dureaza putin mai mult sa te periezi cu bracket-uri din cauza tuturor colturilor si gaurilor mici, calculeaza aproximativ 3 minute pentru fiecare spalare. Daca nu este posibil sa te speli pe dinti dupa pranz sau o gustare, clateste bine gura cu apa pentru a indeparta orice particule de mancare care s-ar fi putut aduna in jurul bracket-urilor.

Sfat Platinum: Periutele de dinti sonice si oscilante sunt sigure pentru aparatul dentar, dar trebuie sa alegi o perie moale!

  • Inainte de culcare este indicat sa efectuezi o igienizare completa, deoarece timp de 8-10 ore nu te vei mai spala pe dinti. Dupa un periaj minutios, foloseste periuta interdentara, ata dentara si la final apa de gura. O oglinda stomatologica te va ajuta sa cureti molarii si suprafata interioara (linguala) a dintilor. Aceasta procedura iti va lua aproximativ 5 minute.
Spalatul dintilor pe timpul tratamentului cu aparat dentar

Sfat Platinum: Foloseste zilnic un dus bucal umplut cu apa calduta amestecata cu  apa de gura pentru o curatare temeinica intr-un timp mai scurt.

  • Medicul ortodont iti va efectua o igienizare profesionala ori de cate ori considera ca este necesar, de cel putin 2 ori anual.
  • Va sti medicul ortodont daca nu ma periez corect?> Este evident care pacienti se periaza corect si care nu. Placa se acumuleaza in jurul bracket-urilor si liniei gingiilor. Placa este cea care provoaca pete pe dinti, care ramane vizibila atunci cand aparatul dentar este indepartat. Placa provoaca, de asemenea, carii si duce la infectii gingivale pe care trebuie sa le eviti atunci cand porti aparat dentar.  

Daca nu ai dintii frumos aliniati, daca ai probleme cu muscatura, daca pozitia maxilarului tau te deranjeaza, niciodata nu e tarziu pentru un consult ortodontic ca sa poti schimba aceste probleme, prin purtarea unui aparat dentar. Exista solutii si tratamente personalizate pentru fiecare pacient, iar medicul nostru specialist ortodont, va face tot posibilul sa iti redea zambetul fermecator si increderea in sine.

Consult pentru Aparat dentar la Platinum Dental Center