Cat de daunatoare este o radiografie dentara ? 4 motive ca sa nu iti mai faci griji

Radiologie dentara

Radiografia dentara este o procedura obisnuita de diagnostic care este considerata extrem de sigura. Daca iti faci griji ca ai nevoie de o radiografie dentara sau te intrebi daca ar trebui sa renunti la aceasta procedura din cauza altor afectiuni medicale, este util sa te consulti cu medicul tau stomatolog despre ceea ce implica o radiografie dentara si modul in care sunt efectuate aceste investigatii.

Daca esti un pacient nou, medicul dentist iti poate recomanda sa efectuezi o serie completa de imagini radiologice, o ortopantomografie sau o radiografie 3D (CBCT), pentru a-ti evalua starea actuala de sanatate orala. Ulterior, aceste imagini se pot folosi ca baza de comparatie la investigatiile viitoare. Pe masura ce vei continua vizitele regulate de control la sase luni, vor fi necesare mai putine radiografii pentru a-ti monitoriza starea sanatatii bucale.

Dar care este doza de radiatii primita de catre pacient in timpul unei examinari radiologice?

Asta depinde de aparatul de radiologie folosit pentru examinare. Noi dispunem de aparate stomatologice si radiologice cu tehnologie de ultima generatie .

  • Un zbor cu avionul intre Bucuresti si Londra expune un calator la 25 µSv , raze X echivalente cu 2,5 radiografii panoramice
  • Persoanele care fumeaza 1.5 pachete de tigari pe zi, primesc o doza de raditaii egala cu 10 radiografii panoramice zilnice, adica 3650 de radiografii facute pe an !
  • Doza zilnica de radiatii naturale (radiatii de fond) la care suntem expusi este de 10 µSv, echivalenta cu o ortopantomografie, o radiografie retroalveolara este doar de 1 µSv, iar la o tomografie dentara (CBCT) expunerea este de 4 – 50 µSv

Iata 4 argumente pentru care radiografiile dentare nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare: 

  • Noi dorim sa oferim pacientilor cea mai buna ingrijire dentara posibila, dar o examinare vizuala nu ne spune tot ce trebuie sa stim. Datorita razelor X dentare, putem diagnostica si trata cu precizie problemele dentare, inainte de a deveni mai grave.
  • Tomografia dentara 3D ofera o modalitate eficienta si sigura de masurare a densitatii oaselor maxilare, a grosimii si inaltimii crestei osoase si planificarea inserarii implanturilor. Ulterior permite evaluarea osteointegrarii, care reprezinta, de fapt, succesul implantului.
  • Ne ajuta la planificarea optima si personalizata a tratamentelor prin simularea computerizata a unui tratament sau a unei interventii.  
  • Aparatele noastre digitale emit cu pana la 90% mai putine raze X decat aparatele clasice in timpul unei expuneri.
Radiografie dentara

Spune intotdeauna medicului dentist daca esti insarcinata sau alaptezi, desi nu trebuie evitate razele X, deoarece vei purta un sort plumbat si guler tiroidian in timpul expunerii. O femeie insarcinata expusa artificial poate primi o doza de radiatii de maxim 1000 µSv, fara ca acest lucru sa prezinte vreun risc asupra sarcinii. Aceasta doza de raze X este echivalent cu 100 de rx panoramice.

Multi parinti sunt ingrijorati de impactul radiografiei dentare asupra copiilor. Copiii sunt mai sensibili la radiatii. Cu toate acestea, cantitatea de radiatii dintr-o radiografie dentara este considerata sigura pentru un copil. Deoarece oasele maxilare si dintii copiilor se schimba continuu, este important sa fii cu ochii pe dezvoltarea lor. Aceste investigatii cu raze X sunt extrem de importante pentru pacientii tineri.  Ajuta medicul sa observe cat de profunde sunt cariile si daca este afectata camera pulpara si nervul. Pe baza radiografiei se pot diagnostica anomalii dentare si maxilo-faciale pentru a planifica un tratament ortodontic adecvat de indreptare a dintilor.