Ce implant dentar sa alegi ? Te ajutam sa iei decizia potrivita.

O interventie chirurgicala de inserare a unuia sa a mai multor implanturi este foarte importanta, intrucat acesta va aduce o schimbare pozitiva majora in viata pacientilor. Cel mai des pacientii se simt pusi in fata unei alegeri grele si anume tipul implantului dentar ales. Ei cerceteaza internetul, intreaba cunostinte, se simt coplesiti de tumultul de informatii, dar asta nu ar trebui sa fie asa. Fiecare pacient si fiecare caz este unic, cu particularitatile sale medicale, asa ca un medic implantolog este persoana cea mai potrivita sa evalueze starea de sanatate orala a pacientului si sa recomande sistemul de implanturi adecvat.


Trebuie sa tinem cont de faptul ca implantul va fi ales o singura data si alegerea trebuie sa fie una corecta daca ne dorim ca acel implant dentar sa si dureze in timp. La nivel mondial exista un număr foarte mare de firme producatoare de implanturi dentare, aproximativ 600 (in 2021), insa la clinica Platinum Dental Center ne-am straduit sa selectam noi pentru tine, ca pacient, cateva branduri recunoscute, evaluate in studii clinice si cu rezultate bune in timp.


Desi poti fi tentat sa alegi un implant dentar ieftin, sau poate unul mai scump, noi iti recomandam sa nu cauti un implant dentar dupa pret ci dupa indicatia facuta de medicul specialist in implantologie. In unele cazuri simple este posibil ca medicul sa obtina rezultate la fel de bune indiferent de brandul sau costul implantului. Insa exista branduri consacrate pe piata implantologica, care au o statistica mai buna si o rata de esec mai mica, dar care vin cu un pret mai mare la implant.


Istoricul implantului dentar

kit implanturi dentare

Iti vine sa crezi, ca primul implant dentar a aparut in 1952. Medicul Branemark a descoperit calitatile medicale ale titanului, iar acum dupa aproape 70 de ani au aparut implanturile din zirconiu, care este un material ceramic din oxid de zirconiu. Fiecare din cei aprox. 600 de producatori comercializeaza sisteme intregi ce contin implanturile propriu-zise, bonturile aferente, suruburi de vindecare, bonturi de transfer, freze speciale, cheite etc.
Implantologia stomatologica foloseste o diversitate de materiale, forme si tehnologii de top, ca sa rezolve problema edentatiei.

Cate tipuri de implanturi sunt in functie de forma si dimensiune?


Desi, de-alungul anilor s-au folosit implanturi de diverse forme (conice, cilindrice, trapezoidale etc) s-a ajuns la concluzia ca cea mai potrivita forma este cea conica, fapt dovedit prin studii clinice si ani de experienta a medicilor stomatologi.

Desigur, exista si exceptii, in functie de particularitatile medicale ale pacientilor, de forma si anatomia mandibulei si a maxilarului. In consecinta, medicul stomatolog va hotara caracteristicile implantului care va fi folosit la fiecare pacient in parte.


Dimensiunea implantului va fi stabilita cu ajutorul unei radiografii tridimensionale (CBCT) in urma caruia medicul poate opta pentru:

marimi implant Nobel


• implanturile tip surub (clasice) care sunt cele mai frecvent folosite, iar grosimea lor variaza intre 3-5 mm
• mini-implanturi pentru spatiile foarte inguste sau in scop ortodontic, care au o aplicabilitate redusa si functionalitate limitata
• implanturi zigomatice, folosite la pacientii cu os alveolar insuficient, care sunt inserate in cadrul unei operatii extinse cu analgosedare sau anestezie generala.


Implantul dentar tine locul unui dinte natural, ceea ce inseamna ca trebuie avut mare grija ce marime, ce dimensiune si ce forma de implant va fi ales ca sa se integreze perfect in arcada dentara.

Citeste urmatoarele 6 intrebari si raspunsuri, prin care prezentam cateva aspecte importante in alegerea implantului.

1. Un implant dentar scump sau ieftin ?

Poate te intrebi: „De ce sa dau bani pe un implant dentar scump, daca si cel ieftin este tot un surub?” – intrebarea este buna, mai ales ca majoritatea pacientilor nu au acces la informatii stiintifice si rezultatele cercetarilor.

Desi poti fi tentat sa alegi un implant ieftin, totusi noi iti recomandam sa te sfatuiesti cu medicul implantolog si sa te hotarasti dupa indicatia facuta de specialist. Brandurile consacrate de pe piata implantologica care au o statistica buna si o rata de esec mica vorbesc de la sine.

inainte si dupa un implant dentar

Implanturile Nobel Biocare, unul dintre implanturile folosite in clinica noastra, sunt confectionate in Elvetia. Sustinut de peste 65 de ani de inovatie continua, este recomandat drept unul dintre cele mai performante implanturi de pe mapamond. In cazul implanturilor Nobel Biocare se adevereste celebrul citat „Nimic nu e mai ieftin, decat lucrul scump” ( citat armenesc)

Cu o capacitate de peste 12.000 de oameni puternici, Nobel Biocare  este recomandat de cele mai bine documentate studii stiintifice din lume.

2. Ce garantie primesc pe implantul meu ?

Este normal sa te intrebi ce garantie are implantul ales pentru tine de medicul stomatolog. Fiecare producator de implanturi are o garantie a fabricantului care variaza de la 2 ani pana la garantia pe viata.

Ce parere ai, cati ani de garantie ar trebui sa aiba implantul tau? Cativa ani, 5-10 ani, poate? Nu. Mult mai mult. Nobel Biocare ofera pe produsele sale o garanție pe viață. Aceasta garantie pe viata permite implanturilor Nobel Biocare sa fie una dintre cele mai apreciate in randul pacientilor. Verifica aici

3. Rata de succes al implanturilor.

Majoritatea stomatologilor, care aleg implanturi low-cost nu afiseaza sau poate nici nu detin informatia despre rata de succes al implantului folosit.

Conform studiilor, implanturile Nobel Biocare si Megagen folosite in clinica noastra au o rata de succes de 98.5%

  • Ce factori influenteaza rata de succes si de ce implanturile altor producatori au rate mai mici? Rata de succes a unui implant depinde in mare masura de capacitatea sa de osteointegrare, ceea ce depinde de materialele folosite pentru fabricarea implantului. Iar implanturile care au suprafata tratata cu materiale osteoconductive – materiale, care faciliteaza formarea de celule osoase – au rata de succes mult mai mare decat cele manufacturate dintr-un simplu aliaj de titaniu.
Implat Megagen

4. Oare in viitor se vor mai gasi componente pentru implanturile folosite ?

Cu trecerea anilor se poate modifica anatomia oaselor maxilarului si a mandibulei, ceea ce duce inevitabil la posibile inlocuiri al unor componente de implant, cum ar fi bontul protetic si/sau coroana. Avand o experienta de peste 43 ani compania Nobel Biocare este in crestere continua ceea ce ne da o siguranta ca vom putea gasi componente pentru implanturi, fapt garantat si de companie prin Nobel Warranty Program. De asemenea, pentru sistemul de implanturi AnyRidge, MegaGen ofera garantie pe viata in cazul defectelor de fabricatie sau de material, deci va sustine si in viitor productia de componente compatibile.    

5. Se poate folosi sistem de ghid chirurgical pentru implanturi?

Ghidul chirurgical este o sina care contine niste gauri cu o pozitie si o orientare precisa, prin care implantologul va insera implantul. El face parte dintr-un sistem intreg care este o absoluta inovatie pe piata stomatologica si care revolutioneaza tehnica implantologiei dentare, aducand nenumarate avantaje si beneficii pacientilor.   

Megagen Implant a fost infiintata in Corea de Sud si este pe piata stomatologica din anul 2002 in peste 100 de tari cu produsele lor revolutionare, prin intermediul a 90 de distribuitori si 12 afiliati. A fost infiintat de un grup de stomatologi, iar acum este respectat in intreaga lume pentru standardele inalte de calitate si tratamentele de succes cu implanturi dentare.

implant dentar 3D
implant dentar

Compania pune la dispozitia implantologului un sistem revolutionar de stomatologie digitala, numit R2GATE, pentru planificarea pozitiei implantului si chiar si a coroanei. Acesta foloseste un software de tip CAD (computer-aided design), inovativ, cu ajutorul caruia medicul analizeaza starea  maxilarelor pacientului pe imaginile radiologice 3D si determina atat tipul implantului folosit, cat si pozitia ideala a acestuia. Dupa acesta, o sina personalizata pentru fiecare pacient in parte este confectionata in atelierul de tehnica dentara folosind aparate de ultima generatie.

R2GATE ajuta la pozitionarea perfecta a implanturilor si ulterior al coronitelor, reducand astfel la minim erorile care pot aparea in cursul unei astfel de interventii.

Sistemul R2GATE este compatibil si cu implanturile Nobel Biocare iar implantologul clinicii Platinum Dental Center este certificat de catre compania MegaGen pentru folosirea acestui sistem. 

6. Peste 10-20 ani voi mai fi multumit de alegerile facute acum?

Un implant dentar de calitate este o investitie pe viata. Oare peste 10-20 sau chiar mai multi ani vei fi multumit de alegerea facuta astazi?

Oare o economie pe care ai facut-o azi, ti se va parea la fel de importanta si avantajoasa peste multi ani?

Sau, iti vei da seama ca era mai bine sa alegi o calitate premium pentru investitia ta.