Ce sunt molarii de minte?
Molarii de minte sunt ultimii molari din arcada dentara care apar intre 16 si 25 de ani si sunt pozitionati pe fiecare latura a maxilarului/mandibulei.
Fiind ultimii dinţi permanenţi care erup, la multe persoane se intampla sa nu mai aiba loc pe arcada dentara, ceea ce poate duce la incluzia lor. Aceştia raman sub ţesutul gingival şi nu mai pot erupe din cauza altor dinţi sau al osului. Incluzia dentara poate fi insoţita de inflamaţie şi durere.
Ce rol au molarii de minte?
In zilele noastre, molarii de minte si-au pierdut din atributii. Omul preistoric fiind in totalitate carnivor, utiliza molarii de minte pentru a usura masticatia. Insa, in prezent, acestea si-au pierdut functionalitatea pe deoparte pentru ca de-a lungul anilor s-a modificat structura mancarurilor, pe de alta parte omul isi permite o varietate larga de alimente mult mai usor de mestecat. Din aceasta cauza molarii de minte nu mai au un rol esential si sunt folositori doar in cazul in care erup normal. In caz contrar vor cauza numai probleme.
De unde stii ca exista probleme la maseaua de minte?
De multe ori molarii de minte erup numai partial, ramanand sub gingie anumite parti. Astfel o parte din gingie se ridica, sub care se pot inmulti bacteriile ducand la inflamatii si pericoronarita.
Aparitia durererii la nivelul maxilarului superior sau inferior poate fi adesea primul semn ca molarul de minte iti provoaca probleme. Este posibil sa simti o senzatie de presiune in fundul gurii sau disconfort in zona urechilor. De asemenea, tesutul gingival din jurul maselei in eruptie devine adesea sensibil, umflat si inflamat.
Exista posibilitatea ca unele persoane sa nu simta nici un fel de durere sau disconfort. Totusi asta nu inseamna ca maseaua de minte nu are probleme. Controlul periodic la 6 luni la stomatolog te poate scapa de multe neplaceri in ceea ce priveste maseaua de minte.
Medicii stomatologi evalueaza, in general, dintii afectati, de la caz la caz, pentru a determina daca trebuie sa ii elimine sau nu. Daca un dinte este pe deplin afectat si radiografia arata ca eruptia este putin probabila, dentistul tau iti poate recomanda deseori indepartarea pentru a preveni problemele viitoare.
3 motive pentru care se recomanda extractia maselelor de minte :
- din cauza spatiului redus, eruptia lor va determina inghesuirea celorlati dinti, rezultand necesitatea unui aparat dentar
- pozitionarea lor gresita pot dauna dintilor adiacenti, cauzand carii adanci la nivelul gingiei sau chiar subgingival
- se formeaza un chist in zona si distruge structurile inconjuratoare, cum ar fi radacinile dintilor vecini.
Doare extractia molarului de minte?
Extracţia molarului de minte este una dintre cele mai frecvent operatii dentare efectuate. Nu ar trebui sa simti nici o durere in timpul extractiei, pentru ca ti se administreaza anestezic, deci locul si tesuturile inconjuratoare vor fi amortite. Cu toate acestea, daca simți durere in timpul procedurii, spune medicului dentist sau chirurgului oral pentru a-ti putea administra mai multe medicamente. Dupa trecerea anesteziei, poate sa apara durerea, care insa ar trebui sa cedeza dupa administrarea analgezicelor obisnuite (ibuprofen, paracetamol etc.). Cel mai probabil medicul iti va prescrie si antibiotice pentru a trata infectia locala si te va chema peste 7 zile pentru suprimarea firelor si un control.
4 probleme, care pot aparea dupa extractie
→ durere de diferita intensitate si tumefactie de la caz la caz.
Aceste simptome de obicei trec cu analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene. Pentru reducerea tumefactiei se poate aplica gheata. Umflaturile ar trebui sa se amelioreze in 2-3 zile.
Este rara, dar este una dintre complicatiile care pot aparea dupa orice extractie. De obicei apare dupa 5-7 zile dupa extractie, cand cheagul de sange necesar vindecarii se dizolva prea repede. Acesta problema se poate preveni usor, prin suturarea plagii dupa extractie. Daca totusi apare, necesita un control stomatologic si se va trata cu o soluție antiseptica orala sau cu un pansament specializat, in functie de severitatea durerii.
→ hemoragia postextractionala
Exista unele situatii in care hemoragia persista sau reapare la un interval de timp de la extractie din cauza unor factori locali si/sau generali. In cazul extractiei unui molar de minte sangerarea pana la 3 zile dupa procedura este considerata normala. Cu toate acestea, dupa a 3-a zi, volumul de sangerare ar trebui sa mearga in jos si sa fie din ce in ce mai putin vizibil.
→ complicatii infectioase
Dupa o extractie de masea trebuie sa ai o igiena bucala riguroasa dar blanda, pentru a preveni infectiile. Trebuie sa renunti la fumat pentru cateva zile si la consumul de bauturi alcoolice, acidulate, prea reci si prea fierbinti. Dintii trebuie periati cu o periuta moale, fara a apasa si fara a insista in zona operata. Gura se clateste cu foarte mare grija.
Concluzii
Asadar, maselele de minte necesita o atentie mai speciala decat ceilalți 28 de dinti, deoarece au o pozitie dificila si nu se poate controla modificarea aspectului lor, fiind si foarte greu de curatat. Din aceasta cauza este esential sa mergi regulat la dentist, pentru a previeni din timp eventualele complicatii din cauza lor. Daca ai ajuns, totusi, in faza unei extractii, sa respecti sfaturile chirurgului ca sa previi complicatiile si sa te poti recupera cat mai repede.