Cele mai frecvente 5 interventii de chirurgie dentara

De multe ori, atunci când un dentist menționează o intervenție chirurgicală dentară, aceasta se confruntă cu panică larg răspândită și frică din partea pacienților. Conceptia generala este ca, chirurgia dentară este o procedură dureroasă și costisitoare. Insa aceasta idee este invechita si gresita, pentru ca domeniul chirurgiei a avansat foarte mult in ultiimi ani si confortul pacientului a devenit o prioritate. Chirurgia dentară este considerată o procedură ambulatorie și, în general, pacienții isi pot relua activitatea normală în câteva zile.

Proceduri de chirurgie dentara efectuate la Platinum Dental Center:

Chirurgia orala presupune proceduri de la cele mai simple pana la cele mai complicate, solutionate cu mare precizie si experienta din partea medicilor stomatologi. La clinica noastra putem efectua de la banala extractie, la rezectie apicala pana la implanturi sau excizia formatiunilor tumorale, o gama foarte vasta de proceduri chirurgicale. Toate interventiile chirurgicale sunt realizate de catre medici specialisti, care au absolvit si multe cursuri in domeniul chirurgiei si implantologiei. 

instrumente de chirurgie dentara

 De mentionat este faptul ca fiecare procedura de de chirurgie dentara incepe cu anestezie, in cazul nostru anestezie digitala (compiuterizata) ceea ce ofera o stare de confort pacientului prin faptul ca este practic nedureroasa.  Se anesteziaza gingia inainte ca acul extrem de subtire sa patrunda in tesut, iar administrarea medicamentului anestezic este controlat electronic, pentru a fi perfect uniform si pentru a nu provoca disconfort.

Ce presupune o extractie atraumatica ?

→ presupune indepartarea unui dinte cariat sau distrus de infectii care nu mai poate fi salvat. De obicei se ajunge la extractie cand dintele sau maseaua nu mai poate fi salvata  prin tratament de canal sau obturatii. Tehnica extractiei atraumatice presupune o serie de mici interventii, prin care se evita traumatizarea tesuturilor inconjuratoare astfel incat structura osului aveolar sa fie pregatita pentru un eventual implant dentar. Tehnica presupune multa rabdare si dexteritate din partea medicului.

Mai multe informatii despre extratia unei masele de minte gasit aici.

Ce este rezectia apicala si amputatia radiculara ?

rezectia apicala sau apicoectomia inseamna indepartarea varfului radacinii si chiuretajul leziunilor periapicale necrotice si a chisturilor, iar ulterior, sigilarea canalului radicular. Se indica atunci cand o infecție se dezvolta la radacina dintelui care se localizeaza in timp in os si se poate extinde la alti dinti sau poate perfora masa osoasa, rezultand in fistule.

De mentionat, ca desi rezectia apicala este o procedura chirurgicala invaziva, ea este eficace atunci cand nu exista alta solutie de a salva o masea. Practic, alternativa la aceasta procedura este extractia dintelui.

amputatia radiculara  este o metoda de de chirurgie dentara prin care este indepartata doar una dintre  radacinile  unui molar, care nu se poate salva prin tratament de canal.

amputatie radiculara

Medicul dentist poate indica o amputație radiculară in urmatoarele cazuri:

  • fracturi dentare sau radiculare;
  • radacina distrusa de carie;
  • resorbtia osului aveolar (pierdere de masa osoasa in jurul dintelui)
  • infectia bacteriana majora a uneia dintre radacinile unui molar

Important este ca un dinte cu amputatia radiculara va fi obligatoriu acoperit cu o coroana altfel se risca fracturarea dintelui fragil, care va trebui extras. Noi recomandam, ca inainte de orice interventie chirurgicala, discutati cu medicul si cele 7 intrebari din aceasta postare.

Ce implica si in ce situatii se aplica sinus liftingul si augmentarea osoasa ?

Urmatoarele 3 situatii sunt cele mai frecvente, care necesita sinus lifting si aditie (augmentare) osoasa.

in urma pierderii dintilor in partea superioara a maxilarului, in zona sinusurilor, osul alveolar se resoarbe si in timp se va diminua atat inaltimea cat si latimea sa. Sinusul coboara si se mareste fapt care duce la imposibilitatea de a insera implanturi in acea zona. Aceste schimbari se pot produce chiar si in cateva luni. 

in cazul unor inflamari recidivante ale sinusurilor, numita sinuzita cronica, se poate ajunge la resorbtie osoasa, cea ce va duce la necesitatea unui sinus lifting.

exista pacienti cu tulburari genetice care au sinusurile marite.

In aceste cazuri se recurge la procedura de sinus lifting, adică ridicarea membranei sinusului maxilar, pentru a face loc grefei osoase, dupa care se adauga in aceasta cavitate grefa de os autolog, os natural de origine animala sau os sintetic in vederea pregatirii suportului osos pentru implanturi.

Aceasta procedura de chirurgie dentara necesita o foarte mare atentie si indemanare pentru a nu agresa sau rupe membrana sinusului. Dupa operatie medicul stomatolog va prescrie antibiotic si clatiri cu apa de gura antiseptica si va recomanda cateva indicatii de care trebuie tinut cont pentru o recuperare rapida si lipsita de durere.

Ce este aplicarea unui implant dentar ?

implant dentar - chirurgie dentara

Implantologia este specialitatea chirurgicala prin care se insereaza in osul maxilar niste suruburi din titan sau zirconiu care, odata osteointegrate, vor putea suporta un dinte artificial care sa preia functionalitatea unui dinte natural.

Ca in celelalte cazuri de proceduri chirurgicale si inserarea unui implant incepe cu anestezie, asta insemnand ca impreuna cu tehnologia de inalta calitate si experienta medicului implantolog,  practic toata interventia va fi lipsit de durere.

Sa nu uitam sa mentionam si chirurgia plastica gingivala

Linia gingivala poate fi asimetrica sau neregulata, sau pacientul poate sa aiba „zambet gingival”, conferind un aspect inestetic fetei. Pentru a corecta aceste probleme se recomanda o interventi de remodelare si reconturare a acestor tesuturi: gum lift, gingivoplastie, gingivectomie, frenectomie, etc.. Interventia de alungire coronara poate fi efectuata si cu scopul de a face alte proceduri restaurative sau cosmetice posibile, cum ar fi cazul unei carii cu evolutie profunda subgingival. Retractia gingiilor poate avea o varietate de cauze, incluzand boala parodontala. Prin diverse tehnici de chirurgie mucogingivala se pot acoperi zonele de radacina expuse cu ingrosarea tesuturilor moi.