De ce ar trebui sa alegi stomatologia digitala? Iti dezvaluim impactul acestei tehnologii asupra sanatatii tale.

Datorita progreselor in stomatologia digitala, vizitele la medicul stomatolog devin mai rapide, mai sigure si mai confortabile ca niciodata. Dar ce este exact stomatologia digitala si de ce are un astfel de impact asupra nivelului de ingrijire pe care il primesti? Daca esti curios cu privire la stomatologia digitala, iti vom descrie modul in care computerele ne pot ajuta sa iti redam zambetul increzator.

Stomatologia digitala implica folosirea dispozitivelor stomatologice care utilizeaza componente digitale sau computerizate, inteligenta artificiala si software-uri inovative. Pe de alta parte,Intr-un workflow traditional se utilizeaza proceduri mecanice sau electrice.

Tehnologii de stomatologie digitala

Intr-un cabinet stomatologic exista o varietate de tehnici de diagnosticare si tratament care necesita utilizarea unei tehnologii controlate de computer.

Stomatologia digitala transforma aproape orice aspect al ingrijirii orale profesionale, din momentul in care te programezi pentru o consultatie, prima sedinta, cand medicii nostri iti vor evalua sanatatea bucala, pana la diagnosticarea si tratamentul oricaror afectiuni sau boli pe care le-ai putea avea. Unele instrumente digitale de stomatologie pe care le-ai putea intalni in timpul sedintelor la clinica Platinum Dental Center includ:

Fotografia digitala

stomatologia digitala - Fotografia digitala

Fotografiile profesionale executate la clinica sunt importante atat pentru medic cat si pentru pacient. Fotografia dentara este elementul principal pe baza caruia se poate realiza o analiza si o planificare digitala a tratamentului. Pe langa asta se poate realiza un “digital smile design” si se pot pregati simulari cu rezultatul tratamentului. Astfel pacientii au ocazia sa vada felul in care a evoluat dantura lor, mai ales daca poarta aparat ortodontic si tratamentul lor se intinde pe o perioada mai lunga, poate si cativa ani.

Utilizarea fotografiei digitale si a tehnicii “digital smile design” in stomatologie este de multe ori un bun instrument de comunicare in cadrul echipei medicale, dar si intre medici si pacienti. O reabilitare orala complexa impune colaborarea mai multor medici specialisti si tehnicieni dentari pentru obtinerea rezultatelor optime.

Radiografia digitala

Razele Rontgen sau razele X au fost folosite in cabinetele stomatologice de foarte mult timp, dar procesul traditional a livrat pacientului o doza mai mare de radiatii si a necesitat prelucrarea filmului, care a durat un timp mai indelungat,si a costat mult. Radiografia digitala este mult mai rapida, imaginile sunt disponibile imediat pentru a fi vazute pe ecranul unui computer iar doza de iradiere primita de pacient este extrem de mica. Daca vrei sa afli mai multe informatii sau esti curios care este doza de iradiere in cazul unei radiografii 3D (CBCT) citeste acest articol.

Scanare intraorala si tehnologia CAD/CAM (proiectare asistata de computer/fabricatie asistata de computer)

Nu cu mult timp in urma – dar in majoritatea cabinetelor dentare inca si astazi – dentistii puneau o substanta lipicioasa (material de amprenta) intr-o lingura speciala, o puneau in gura pacientului in pozitia potrivita si tineau acolo cateva minute, pana se intarea materialul. Aceasta amprenta a danturii se trimitea la un laborator unde  tehnicianul dentar manufactura orice dispozitiv protetic de care avea nevoie pacientul. Aceasta tehnica are cateva dezavantaje majore, cum ar fi: senzatie neplacuta sau chiar de greata in timpul procedurii, contractia materialului de aprentare, care rezulta potrivitrea inexacta a lucrarii protetice, dar poate cauza si deteriorarea unui dinte fragil.

impresie digitala

In comparatie, scanerul nostru intra-oral creeaza o imagine digitala 3D a gurii cu o precizie de 0.02 mm, pe care tehnicienii dentari o preiau prin internet si o pot folosi pentru a proiecta pe calculator o lucrare protetica (coroane, fatete, onlays, inlays, punti, restaurari pe implanturi sau proteze), iar lucrarea este frezata dintr-un bloc de material – zirconiu sau ceramica- sau imprimat 3D, in cazul lucrarilor provizorii.

De asemenea, aparatele dentare invizibile de tip clear aligner sunt proiectate pe baza unei radiografii 3D si a unei amprente digitale. Se pot crea scenarii si se pot pregati simulari ale diferitelor manevre ortodontice chiar inainte de tratament, pentru a asigura pacientului un tratament eficient cu rezultate previzibile.

Aceste aparate si software-uri inglobeaza tehnologii de inteligenta artificiala (AI) si sunt actualizate constant, ducand stomatologia digitala la un alt nivel de fiecare data.

Implantologia ghidata digital

Aceasta inovatie relativ noua nu este inca utilizata pe scara larga. Totusi, ajuta profesionistii in domeniul stomatologiei sa identifice cel mai precis si mai eficient mod de a plasa un implant in structura specifica a maxilarului, utilizand o scanare intraorala si o radiografie CBCT. Conform unui studiu efectuat de American Academy of Implant Dentistry, 3 milioane de americani primesc anual cel putin un implant dentar. Acest numar creste in fiecare an, iar aceasta tendinta de crestere este observabila si in Romania. Aceasta inovatie asigura cel mai bun tratament de implant dentar posibil in anul 2021. Daca vrei sa sti mai multe informatii despre avantajele acestei proceduri si despre cum se efectueaza la Platinum Dental Center inserarea implanturilor cu ghid chirurgical, citeste acest articol

Anestezia computerizata

O solutie moderna si tot mai mult folosita in cabinetele medicale din intreaga lume este anestezia computerizata. Aceasta reprezinta un dispozitiv cu care se injecteaza solutia anestezica, cu o viteza constanta si presiune ideala, conform tipului de anestezie care se realizeaza. In functie de acest aspect, tesutul in locul injectarii poate fi mai mult sau usor extensibila sau chiar un sit complet inextensibil, cum este spatiul intraligamentar. Injectarea cu putere in zone in care tesutul este „rigid” –de exemplu in palat-  este extrem de dureroasa pentru pacient, iar viteza de injectare este foarte importanta: injectarea lenta, la rata constanta este aproape imposibil de realizat cu o seringa clasica de anestezie.

anestezie computerizata

Noi recomandam anestezia computerizata, pentru ca are multe avantaje pentru pacient:

  • administrare precisa si nedureroasa, chiar si in zone sensibile
  • anestezierea unui singur dinte, fara amortirea buzelor, a limbii sau a obrajilor
  • anestezia se instaleaza imediat
  • numarul necesar de injectii este mai mic, datorita cantitaţii de ser controlate de aparat
  • instrumentul seamana cu un stilou şi astfel dispare senzatia neplacuta creata de vederea seringii clasice, lucru foarte important in cazul copiilor

Avantajele stomatologiei digitale

Scopul stomatologiei digitale este acela de a spori eficienta si precizia tratamentelor dentare, producand in acelasi timp rezultate clinice predictibile si previzibile. Este posibil ca pacientii sa nu identifice direct elementele tehnologiei integrate in practica, dar recunosc ca experienta generala este eficienta, mai blanda si confortabila.

Dezvoltarea digitala in stomatologie aduce necesitatea unui set complet nou de abilitati pentru profesionistii din domeniul stomatologiei. Chiar daca partea artistica a intregului proces ramane, instrumentele sunt diferite. Acum este necesara si “indemanarea digitala” pentru a realiza restaurarea dentara. Acest lucru presupune un efort si o educatie continua din partea medicilor nostri dentisti, participarea la cursuri si training-uri specializate.

Stomatologie-Digitala-Platinum-Dental-Center

Dezvoltarea de noi tehnologii si tehnici in stomatologie presupune investitii majore din partea clinicilor, dar ofera si o varietate de avantaje pentru pacienti:

1. Diagnosticare precisa a afectiunilor

Stomatologii pot utiliza tehnici de stomatologie digitala pentru a identifica, diagnostica si trata cu precizie bolile orale in stadiile incipiente. Spre deosebire de imaginile traditionale cu raze X, imaginile de radiografie digitala pot fi marite, editate si se pot face masuratori. Din acest motiv, poate fi afisat pe un display o reprezentare exacta a dintilor si anatomiei orale ale pacientului. Cu diagnostice de mare precizie, tratamentele pot fi mai cuprinzatoare si mai eficiente, iar detectarea timpurie imbunatateste rezultatele clinice si reduce timpul de recuperare.

2. Reducerea timpului necesar pentru tratament si eliminarea erorilor

In urma unei consultatii, imaginile digitale si cele radiologice sunt disponibile imediat pentru laboratorul dentar, dar si pacientii le pot vizualiza cu usurinta pe ecran. Planificarea digitala a restaurarilor protetice – coroane, inlay, onlay, fatete, punti – rezulta o lucrare, care se potriveste perfect, astfel medicul nu mai este nevoit sa petreaca timpul cu adaptarea lor.

Aceste beneficii ies in evidenta mai ales atunci cand pacientul primeste implanturi dentare cu ajutorul unui ghid chirurgical. Mai multe detalii despre aceasta tehnologie poti sa citesti in acest articol. Totusi, de mult ori pacientii nu vad si nu sunt constienti ca aceasta tehnologie presupune din partea medicului dentist o planificarea amanuntita si multa munca de tip “back-office” .

3. Experienta imbunatatita a pacientului

Imagistica digitala a permis, de asemenea, medicilor nostri sa reduca utilizarea materialelor traditionale pentru amprente, pe care multi pacienti le considera incomode. In loc sa ia o amprenta, medicul dentist iti poate scana cu usurinta dintii cu un scanner 3D. In general, pacientii nostri considera ca utilizarea scanerului 3D este mult mai confortabila.

Prin utilizarea acestor tehnologii, scopul nostru este acela de a oferi tratamente de calitate premium, totodata, de a minimiza durerea si disconfortul pacientilor si de a-i ajuta sa treca mult mai usor, mai sigur si mai increzator peste aceste experiente, oferindu-le o perceptie pozitiva despre vizita la medicul stomatolog. 

Fiecare zambet te face cu o zi mai tanar”.- Proverb chinezesc