Cu copiii la dentist: intre MITURI si ADEVAR
Stim, ca fiecare parinte doreste tot ce e mai bun pentru copilul lui, dar oare cati dintre noi, parinti, suntem familiarizati cu necesitatile copilului nostru in privinta igienei bucale.
- Tu intelegi de ce copilul tau trebuie sa mearga atat de des la dentist?
- De ce copiii au nevoie de plombe si pentru dintisorii de lapte cariati?
- De ce copilul tau trebuie sa fie tratat de un specialist in stomatologie pediatrica?
De multe ori dintisorii de lapte nu beneficiaza de suficienta atentie din partea parintilor. Motivele pot fi variate, insa, in general lipsa de informare apare in majoritatea cazurilor. Chiar si parintii, care merg regulat la medicul stomatolog, de multe ori uita ca si copiii lor au aceleasi nevoi.
Din dorinta de a atrage atentia asupra acestor probleme larg raspandite in Romania, am adunat cele mai frecvente 5 conceptii gresite legate de dantura copiilor in forma de MITURI and ADEVAR.
- Copilului ii este frica de vizitele la dentist.
FALS, cel putin in majoritatea cazurilor. Majoritatea copiilor au o fire curioasa si nu sunt reticenti fata de lucrurile necunoscute. Insa aproape toti parintii au tendinta de a panica sau de a exprima sentimente negative cand vine vorba de medic. Mai mult, unii chiar isi ameninta copiii cu stomatologul: “Daca mananci dulciuri mergem la dentist” “Daca nu te speli pe dinti o sa te doara” Suna cunoscut? Prin acest comportament transmitem copilului nostru propriile frici si il facem sa perceapa mersul la medic ca pe un lucru rau.
Noi iti sfatuim sa vorbesti despre acest subiect cu copilul tau intr-un ton neutru si sa exprimi multa empatie si suport, astfel vizita la stomatolog va face parte din viata obisnuita.
- Copilul meu de 4 ani este prea mic sa mearga la dentist.
FALS. Acest mit este de fapt “capcana amanarii” in care cad foarte multi parinti. De indata ce un copilas iși dezvolta primul dinte sau la varsta de un an – oricare ar fi primul – parintele ar trebui sa-l aduca la pedodont pentru o consultatie. La acesta prima consultatie parintii beneficiaza atat de o opinie medicala, referitoare la dezvoltarea danturii, a maxilarului si a tesuturilor moi, cat si de sfaturi, instrumente si tehnici pentru ingrijirea cavitatii bucale. Totodata, copilasul are sansa sa se familiarizeze cu clinica si cu personalul intr-un mediu confortabil si primitor.
Dar ce vede pedodontul la un copil asa de mic?
– La varsta de un an se pot observa deja demineralizarile si acele puncte galbene-maronii, care vor deveni carii de biberon
– Se pot observa dezvoltarea anormala a maxilarului, cauzata de suptul degetelului sau a suzetei. Aceasta anomalie se poate corecta cu succes, cu ajutorul unui trainer ortodontic, evitand ulterior tratamentele ortodontice complexe.
- Igiena orala precara, poate duce la alte probleme de sanatate.
ADEVARAT. Cariile sunt cauzate de bacterii (stafilococi, streptococi etc.) iar daca aceste carii nu sunt tratate, se vor dezvolta infectii si abcese prin care aceste bacterii au cale libera sa patrunda in sange. Aceste infectii de origine dentara pot cauza la copii otite, umflaturi ale fetei, infectii ale inimii, rinichilor si chiar si a sistemului nervos.
Dintii de lapte au smaltul subtire si sunt mult mai vurnelabili decat dintii permanenti, iar din aceasta cauza deteriorarea unui dintisor apare intr-un ritm galopant, in doar cateva luni. Din aceasta cauza este esential, ca parintii sa solicite un control pedodontic la fiecare 6 luni.
La acest capitol se mai incadreaza si un alt mit, destul de larg raspandit in randul parintilor :
- Dintii de lapte nu trebuie tratati pentru ca oricum vor cadea
Este cat se poate de FALS and este un mit foarte periculos pentru sanatatea copilasilor. Din pacate, des auzim aceasta conceptie gresita: “Ah, noi am venit doar pentru un control, lasati acel dinte, ca oricum o sa cada”
Dintii de lapte asigura dezvoltarea simetrica si estetica a danturii si mentin pozitiile unde vor aparea dintii permanenti. Daca un dintisor de lapte nu mai poate fi salvat si este scos, dintii permanenti vor devia spre locul gol, astfel pot modifica ordinea sau pot bloca calea pentru alt dinte permanent. In acelasi timp, dintii definitivi pot fi afectati de calitatea precara a dintilor de lapte.
- Este bine ca un copil sa se spele singur pe dinti.
FALS. Desigur, mai bine se spala copilul singur pe dinti decat deloc. Este esential sa-ti inveti copilul sa practice obiceiuri de igiena orala cat mai curand posibil. Dar, pana la varsta de 7-8 ani majoritatea copiilor nu au dexteritatea manutei destul de dezvoltata pentru a-si spala complet si eficient dintii. Recomandam, ca pana la aceasta varsta, dintisorii sa fie spalati de catre un adult, cel putin odata pe zi, de preferat seara. Dimineata puteti sa-l lasati pe cel mic sa se spele singur.
Folosirea unei periute de dinti electrice pentru copii te va ajuta foarte mult, atat pe tine, cat si pe cel mic, si este o investitie pentru sanatatea orala a copilasului tau, care merita toti banii. (De la 3+ ani)
Despre dintii de lapte, igiena dentara corecta si alte aspecte interesante legate de acest subiect poti sa citesti in aceasta post.
Invatandu-ti copilul la o varsta frageda cu aceste practici si cu vizita la stomatolog, acesta se va obisnui cu ideea de a avea grija de dintii si gurita lor, ceea ce promite un zambet frumos si sanatos.
Niciodata nu e prea devreme pentru a incuraja obiceiuri dentare bune in viata copiilor tai, iar specialistii nostri sunt aici sa fie alaturi de tine si de ei, asigurandu-ne ca sunteti tratati cu grija si compasiune, care va ajuta micutii sa se simta confortabil si increzator.