Mini-ghid: Fa cunostinta cu APARATELE DENTARE

Probabil sti deja, ca aparatul dentar este un dispozitiv stomatologic care se fixeaza pe dinti pentru a aduce pozitia dintilor cat si ocluzia (muscatura) cat mai aproape de ideal.

Dar stiai ca, procentul persoanelor care au nevoie de aparate dentare pentru a trata problemele funcționale este de aproximativ 45% ?  Pe langa asta, chiar mai multe persoane pot avea nevoie de aparate dentare pentru tratarea problemelor ascunse si a celor estetice.

La persoanele, care au dizarmonii dentare si/sau osoase, diferite malformatii dento-alveolare sau dereglarea ocluziei (malocluzie), aparatele dentare pot imbunatati semnificativ atat functionalitatea cat si estetica danturii, avand o rata de succes de 99% la clinica noastra.

un zambet natural

Aparatele dentare se împart în 2 mari categorii: fixe și mobile. 

  • Cele mobile se folosesc in mare parte la copiii, pana la 15-18 ani, cu dinți de lapte sau la cei cu dentiție mixtă. Sunt confectionate din rasina colorata, intarita cu fir metalic. Acestea se pot scoate in timpul meselor sau pentru igienizarea zilnica. Fiecare aparat este unic, proiectat de catre medicul ortodont pentru nevoile pacientului si se poate alege atat culoarea cat si design-ul. 
Aparatele dentare mobile
  • Aparatele dentare fixe se folosesc la dantura permanenta si se lipesc cu asa-numitii bracketi pe fiecare dinte in parte. La randul lor, aceste aparate fixe sunt de 3 feluri, aparate metalice, aparate ceramice sau din safir si se pot fixa atat pe exterior cat si pe interiorul dintilor. Exista si variante mixte, la care recurg unii medici din dorinta de a micsora costurile, insa noi nu recomandam acest lucru, pentru ca fiecare material se comporta altfel si fiecare are alte avantaje si dezavantaje, cursul tratamentului fiind greu-predictibil.
Aparatele dentare fixe

Exista si doua variante mai putin cunoscute a aparatului ortodontic fix cu brackets:

  • Aparatul lingual, denumit si „incognito”, se fixeaza in spatele danturii, astfel devenind practic invizibil, insa acest avantaj vine cu un disconfort semnificativ pentru pacient si dificultati in igienizarea corecta si eficienta a aparatului.
  • Aparatul autoligaturant Damon este un aparat asemanator cu aparatul fix metalic, diferenta majora fiind acela, ca arcul (firul metalic, care leaga brackets-urile) se fixeaza pe brackets-uri, care seamana cu niste mici cleme, fara a fi nevoie de elastice (elasticele de fixare sunt roz in prima poza). Acest sistem special face din acest tip de aparat unul foarte durabil si foarte usor manevrabil pentru medicul ortodont. Astfel pacientul va petrece mai putin timp la ortodont.

Insa cel mai nou si revolutionar sistem pentru corectarea problemelor ortodontice este sub forma unor gutiere transparente, denumite „CLEAR ALIGNER”. Dupa o simulare virtuala si o proiectare amanuntita, ele sunt confectionate dintr-un material transparent, placut la atingere. Acestea trebuie purtate de catre pacient cel putin 20 de ore pe zi, dar pot fi date jos in timpul meselor si a igienizarilor.

Aparat dentar Spark

Poate ca ai auzit deja de Invisalign, Spark sau SureSmile. Desi sunt brand-uri diferite, in mare parte, toate functioneaza la fel. Pe langa avantajele estetice evidente, aceste sisteme de clear aligners au avantajul major, ca reduc durata tratamentului ortodontic chiar si la jumatate versus tratamentele conventionale. Vei primi setul de gutiere impreuna cu toate informatiile, ca sa-l folosesti singur. Gutierele se schimba urmand un program strict, prestabilit, la 1,2 sau chiar 4 saptamani, si daca esti o persoana responsabila si punctuala nu mai este nevoie sa vi la clinica. Cu toate acestea, medicul nostru ortodont recomanda cateva controale in timpul tratamentului, pentru a se asigura ca tratamentul decurge conform planului. 

Aparatele dentare au o rata foarte mare de succes, aducandu-ti pentru sanatatea ta orala mult mai multe beneficii, dacat un zambet perfect.

La clinica Platinum Dental Center vei alege impreuna cu medicul ortodont cel mai potrivit aparat dentar pentru cazul tau. Vom avea in vedere nevoile tale medicale, dar si cele estetice si de lifestyle.