Igienizarea dentara profesionala este o manopera de profilaxie dentara foarte importanta pentru prevenirea multor probleme stomatologice. Este o procedura nedureroasa, cu efecte vizibile imediate si este indicat sa se efectueze la fiecare 6 luni in cabinetul stomatologic.
Igienizarea si detartrajul ar trebui sa fie o procedura stomatologica de rutina, avand in vedere ca depunerile de placa bacteriana si acumularea tartrului sunt inevitabile, indiferent de cat de multa grija ai de dintii tai, oricat de corect te speli pe dinti si oricat de bine te igienizezi acasa, nu reusesti sa patrunzi in unele zone dificile, unde doar medicul stomatolog reuseste cu instrumente speciale.
Prin igienizare intelegem indepartarea tartrului depus atat supra- cat si subgingival, dar si indepartarea placii bacteriene. Tot de igienizare apartine si curatarea coloratiilor, a petelor maronii aparute din cauza alimentelor cum ar fi cele cauzate de cafea, tutun, vin rosu sau coacaze, care se face prin procedura air flow. Aceasta procedura este cel mai des aplicata pacientilor care nu au tartru sau imediat dupa detartraj.
Ce este tartrul si de cate feluri este?
Tartrul dentar este o compozitie oragano-minerala rezultata din mineralizarea placii bacteriene, ce se depune pe suprafata danturii sau pe lucrari protetice, aparate ortodontice. Ritmul de formare al tartrului este diferit la fiecare ersoana si depinde de mai multi factori, cum ar fi: alimentatia, pozitia dintilor, igiena orala. Zona interna a dintilor frontali este de obicei cea mai afectata.
Tartrul este un factor extrem de important in aparitia inflamatiei gingivale care daca este ignorata, genereaza in timp boli ale parodontiului adica a tesuturilor care sustin si inconjoara dintele.
Prin actiunea enzimelor si a bacteriilor din cavitatea orala se formeaza produsi care actioneaza asupra dintilor si a gingiei determinand o serie de probleme:
- gingivita
- carii dentare
- respiratie urat mirositoare (halena)
- pungi parodontale
- distrugerea ligamentelor periodontale si in final mobilitatea si pierderea dintelui de pe arcada.
Tartrul depus este diferit in zona supragingivala si cea subgingivala.
- Tartrul supragingival mai este denumit si tartru salivar si este un depozit organo-mineral, galbui care se disloca destul de usor. Depunerea lui se poate incetini (dar nu se poate opri), daca dintii sunt curatati cu regularitate si rigurozitate. Dintii inferiori au depozite de tartru mult mai mult, deoarece saliva sublinguala este mai bogata in calciu si stagneaza mai mult in acelasi loc.
- Tartrul subgingival denumit si tartru seric, este de o culoare mai inchisa, maronie spre negru, care se disloca foarte greu. Acest tip de tartru trebuie curatat in cabinetul stomatologic, pentru a preveni dezvoltarea bolilor parodontale.
Ritualul de igienizare la domiciliu trebuie sa includa, pe langa periajul bland, dar riguros, si folosirea apei de gura, a atei dentare si/sau a dusului bucal. Studiile au aratat ca dusurile / irigatoarele bucale sunt mai eficienti in prevenirea si tratarea gingivitei decat folosirea atei dentare, ceea ce se poate datora capacitatii irigatorilor de a patrunde sub linia gingivala si de a oferi o curatare mai completa in jurul dintelui. Utilizarea regulata reduce sangerarile gingivale si favorizeaza igiena interdentala.
Sfat Platinum -> pentru rezultate optime pune si 1-2 capacele de apa de gura si apa calduta in rezorvorul dusului bucal
Pachetul de igienizare profesionala este compusa din trei pasi:
1.Ce se intampla in timpul unui detartraj?
Medicul dentist foloseste un instrument numit chiureta sau scaler pentru a curata placa si tartrul din jurul liniei gingivale, precum si dintre dinti. El va folosi si oglinda pentru a vizualiza locurile greu accesibile si pentru a se asigura ca fiecare particica este bine curatata. In cele mai multe cazuri stomatologul va folosi un apart cu ultrasunete care este mai eficient si mai rapid decat procedura efectuata manual. In timpul tratamentului poti sa auzi un sunet ciudat, asemanator unui scartait, poti sa simti zgarieturi sau sensibilitate, insa aceste lucruri sunt absolut normale.
- Detartrajul manual subgingival este o procedura sangeranda si se realizeaza cu chiurete universale sau speciale pentru detartraj. Cu o anestezie locala usoara aceasta procedura este nedureroasa, dar care poate dura destul de mult timp, depinzand si de dexteritatea stomatologului. Aceasta procedura este necasara in cazul in care pacientul prezinta pungi parodontale, si se doreste stoparea evolutiei bolii.
- Detartrajul cu ultrasunete este o procedura nedureroasa, care se foloseste in general pentru tartrul supragingival dar nu numai si neaparat trebuie completat de cel manual.
Specialistii de la Platinum Dental Center efectueaza in majoritatea cazurilor detartraj cu ultrasunete, pentru ca este mai eficient si mai bine tolerat de pacienti, inclusiv de cei cu parodontita sau hemofilie ori diabet. Totodata, este mai putin traumatizant pentru structurile dentare decat cel manual. Cu aceasta procedura se indeparteaza placa bacteriana si tartrul nu numai de pe suprafata dintilor, ci si de la nivelul gingiilor stimuland circulatia sangelui si regenerarea tesuturilor la acest nivel. Ultrasunetele sunt niste vibratii mecanice de frecventa foarte inalta, (25 000 – 42 000 Hz), pe care urechea umana nu le percepe si care sparg depozitele de tartru, iar jetul de apa aplicat indeparteaza aceste resturi.
2. De ce este important periajul professional?
Periajul profesional se face cu piesa de mana, folosind o periuta rotativa si cu o pasta profesionala, mai abraziva decat cele pe care le folosim acasa. Scopul este acela de a indeparta resturile alimentare si petele de pe dinti, inclusiv din zonele greu accesibile acasa cu periuta. Periajul profesional se mai efectueaza inainte de albirea dentara, de aplicarea unui aparat dentar fix, cu bracketi sau inainte de sigilarea dintilor la copii si adolescenti.
3. Ce este air flow -ul si cand se foloseste?
Specialistii din clinica noastra efectueaza procedura air flow cu un aparat numit AquaCare, ultima inovatie in domeniul profilaxiei dentare. Cu acest aparat medicul pulverizeaza pe dintii tai un mix de aer, lichid AquaSol si o pudra speciala, aleasa cu grija de dentist, fara a atinge suprafata dintelui sau a cavitatii orale. Astfel promovam conceptul contactless dentistry – adica proceduri stomatologice fara atingere – prin care avem in vedere protectia si siguranta pacientului. Dentistul, prin utilizarea diferitelor pulberi – bicarbonat de sodiu, bioglass, oxid de aluminiu- poate folosi aparatul pentru a textura suprafata dintelui cu scopul de a imbunatati aderenta altor materiale, sau a lustrui, a desensibiliza si a remineraliza dintii sau poate efectua tratamente de profilaxie. Fisurile pot fi curatate si cariile pot fi indepartate – in multe cazuri, fara a fi nevoie de freza sau ac. Mai multe informatii si filmulete despre acest aparat gasesti accesand acest link
Tratamentul cu air-flow se poate aplica si ca sinestatator pentru o curatare si prospetime bucala, inainte de aplicarea aparatului ortodontic, dar si in timpul purtarii acestuia. Tratamentul profilactic cu air-flow opreste sangerarile gingivale si culoarea gingiei revine la normal.
O sedinta de igienizare si detartraj dureaza aproximativ 30 de minute, iar in urma ei dintii tai vor avea un aspect mai alb si starulcitor si ii vei simti netezi, fini si cu o prospetime placuta.
Preventia este foarte importanta, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, asa ca ai grija de sanatatea ta orala. Nu neglija periajul de acasa, dar nici periajul profesional si controalele periodice. Este mult mai bine, mai eficient si mai ieftin sa previi decat sa tratezi, asa ca merita sa acorzi acestei activitati 2×30 minute intr-un an. Daca doriti sa va programati la un detartraj profesional, o puteti face pe acest link.