Ce este sinus lifting-ul si cand avem nevoie de aceasta interventie ?
Sinus lifting-ul sau ridicarea de sinus este o interventie chirurgicala specifica implantologiei dentare, prin care este ridicata membrana sinuzala pentru a permite aditia osoasa si inserarea implanturilor.
Sinsusrile maxilare sunt cavitati mari si goale, pline cu aer, care se afla in grosimea osului maxilar. Medicul poate localiza aceste formatiuni cu ajutorul ortopantomografiei (radiografiei panoramice) si le poate inspecta cu ajutorul tomografiei dentare (radiografiei 3D). Osul maxilar, in zona posterioara, prezinta in mod natural o densitate destul de scazuta. Daca molarii maxilari au fost extrasi cu mult timp in urma, sinusul se va mari, iar osul de sub acesta se va resoarbe. Din aceasta cauza nu va mai exista suficient os intre marginea exterioara a crestei osoase si limita inferioara a sinusului – cel putin 10mm- devenind astfel imposibila inserarea implanturilor. Noi recomandam inlocuirea dintilor extrasi cu implanturi dentare cat mai repede dupa extractie, pentru a preveni necesitatea acestei interventii si a reduce costurile reabilitarii orale.
Marirea sinusurilor mai poate fi cauzata si de afectiuni parodontale, anatomia atipica a maxilarului, traumatisme, infectii cronice, osteoporoza sau inaintarea in varsta.
Tehnici de lifting sinuzal:
Pentru a restabili volumul osului maxilar avem la dispozitie 2 variante de sinus lift: intern si extern. Alegerea procedurii va fi stabilita de doctorul chirurg care te va examina si va planifica interventia. Cand pierderea osoasa este minora, se foloseste interventia de sinus lift intern, dar când pierderea osoasa afecteaza o zona extinsa se apelează la sinus lift extern.
Sinus lifting-ul extern este o operatie complexa si se face pe partea laterala a maxilarului superior, dinspre obraz. Dupa decuparea unei mici cavitati, medicul ridica membrana sinusului ( o membrana foarte fina) cu niste instrumente speciale si insereaza grefa osoasa peste care aplica o membrana de colagen sau membrana autologa PRF.
Avantajul acestei tehnici este, ca medicul chirurg are o vizibilitate foarte buna asupra membranei sinuzale si riscul perforarii accidentale a acesteia este minima. In cazul acestei operatii implantul poate fi inserat dupa 4-8 luni, depinzand de fiecare pacient in parte.
Sinus lifting-ul intern se aplica atunci cand este nevoie doar de 1-2 mm aditie osoasa si se poate insera si implantul in aceasi sedinta. Aceasta interventie se face cu asa numita „tehnica oarba”,pentru ca se realizeaza cu ajutorul masuratorilor pe tomografia dentara. Este nevoie de experienta si indemanare din partea medicului, pentru ca riscul de a rupe accidental membrana sinusului este mai mare. Totusi, prin tehnologia de ultima generatie, folosita de medicii nostri, acest risc este aproape zero. Aparatul cu tehnologie magneto-dinamica si cel de piezo-chirurgie permite patrunderea in os fara afectarea structurilor adiacente si pastrarea intacta a tesuturilor moi. Cel mai mare avantaj al acestei tehnici este timpul redus de vindecare, astfel pacientul se va bucura de noua restaurare protetica mult mai repede.
Pentru aditia osoasa se pot folosi mai multe tipuri de grefe de os. Medicul chirurg va alege pentru tine varianta cea mai potrivita in functie de rezultatele analizelor si particularitatile anatomice.
- Grefa cu os autolog se refera la adaugarea unei cantitati de os prelevat de la insusi pacientul la care se face aceasta procedura.
- Xenogrefa este de origine animala si se prezinta sub forma de granule de diferite marimi. Structura moleculara a acestui os este aceeasi ca la om, fiind posibila integrarea ei in organismul uman. Cu timpul, organismul pacientului va inlocui grefa cu tesut osos propriu prin osteointegrare.
- Grefa de os artificial este o matrice anorganica de saruri minerale specifice osului, fiind imposibila contaminarea sau respingerea lui de catre organism. Ea constituie o baza pe care organismul o foloseste pentru a crea os nou intr-o zona unde acesta lipsea, colonizand-o cu celule propri intr-un ritm de aproximativ 1 mm pe luna.
In general, scopul procedurilor de aditie osoasa este acela de a corecta anomalii si defecte estetice ale oaselor maxilare, pentru a crea fundatia solida pentru implanturile dentare si lucrarile de pe acestea, prin cresterea volumului osos. Pe langa liftingul sinuzal folosim aditia osoasa si in tratamentele de conservare a alveolei postextractionale si augmentari osoase orizontale si verticale.
Care este rata de succes a aditiei osoase?
Aceste tipuri de interventii sunt pregatite de catre medic utilizand tehnologia digitala si planificarea tridimensionala. Astfel reusim sa efectuam o interventie precisa, evitand complicatiile imprevizibile. “Standardul de aur” pentru investigare, diagnosticare si planificarea tratamentului il reprezinta tomografia dentara digitala, sau CBCT, despre care poti sa afli mai multe in aceasta postare
Aditia osoasa este un tratament sigur si predictibil cu o rata foarte mica de complicatii, in cazul in care se respecta urmatoarele conditii:
- Chirurgul detine experienta necesara si este specializat in astfel de manopere
- Se utilizeaza biomateriale de calitate si aparatura avansata
- Pacientul respecta cu strictete toate indicatiile medicului (igiena orala, fumat, dieta, repaus medicatie, controale, etc).
Aditiile osoase orizontale -ingrosarea osului- sunt mai predictibile si au o sansa de succes mai mare decat aditiile osoase verticale -inaltarea osului.
Recomandari dupa operatia de augmentare osoasa:
Medicul chirurg iti poate prescrie antibiotice si analgezice, pe care ar trebui sa le incepi imediat dupa operatie. Respectarea cu strictete a recomandarilor reduce durerile postchirurgicale, favorizeaza vindecarea si reduce riscul complicatiilor.
→ in cazul unor reactii alergice sau daca apar simptome neobisnuite, anunta imediat medicul.
→ nu-ti sufla nasul timp de 1-2 saptamani, mai bine foloseste picaturi de nas pentru decongestionare
→ renunta la fumat timp de cel putin 3-5 zile dupa interventie
→ evita efortul fizic si sportul solicitant pentru o perioada de 4-6 saptamani, altfel risti sa creezi microfisuri in grefa, impiedicand osteointegrarea.
→ evita bauturile prea calde, prea reci, cele carbogazoase si mancarurile picante, tari sau crunchy
→ nu stranuta cu gura inchisa, ci cu gura deschisa
→ spala-te pe dinti cu o periuta moale si evita zona operata
→ incearca sa nu dormi cateva zile pe partea operata
→ trebuie sa eviti zborul cu avionul, salturile cu parasuta si scufundarile deoarece creaza modificari ale presiunii in sinus, ceea ce poate duce la sangerari sau alte complicatii.
Inainte de interventia chirurgicala discuta deschis cu medicul tau despre nelamuririle tale si nu uita de cele 7 intrebari din aceasta postare