4 lucruri pe care medicul dentist nu ti le spune despre obturatiile dentare dar ar trebui sa le stii 

Obturatia sau plomba dentara este tratamentul cel mai frecvent efectuat in cabinetul dentar. Din pacate statisticile din Romania arata ca majoritatea oamenilor isi neglijeaza dantura si igiena bucala:

  • 75% dintre copiii cu varste intre 5 si 13 ani au carii la nivelul dintilor de lapte
  • Circa 80-95% din populatia Romaniei sufera de o afectiune dentara

Romania este pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste bugetul alocat sanataţii orale (conf. oralhealthplatform)

Obturatiile dentare sau plombele estetice din compozit sunt o alegere excelenta pentru repararea cariilor sau pentru restaurari estetice ale dintilor deteriorati. Acestea sunt realizate dintr-un amestec de rasina si particule de sticla sau ceramica, care arata natural si sunt puternice. Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care stomatologii de obicei nu ti le spun despre obturatiile dentare de compozit.

Iata 4 lucruri pe care ar trebui sa le stii!

1.Obturatiile din compozit nu sunt cea mai durabila varianta pentru tratarea cariilor

Cu toate ca obturatiile din compozit sunt puternice, ele nu sunt la fel de durabile ca si plombele din amalgam sau incrustatiile ceramice/zirconiu/aur numite si inlay sau onlay. Durata de viata a unei obturatii din compozit este de obicei 5-7 ani, in timp ce plombele din amalgam pot rezista pana la 15 ani sau chiar mai mult. Amalgamul insa este un material interzis in multe tari din Europa, pentru ca are in componeta mercurul, acesta fiind toxic si potential cancerigen.

Inlay-urile si onlay-urile sunt insa lucrari protetice realizate din ceramica sau zirconiu, 100% biocompatibile si estetice si au o durata de viata de aproximativ 15 ani sau chiar mai mult.

Obturatie de compozit     –                    Amalgam               –            Inlay din ceramica          –        inlay din aur
plomba dentara decolorata

2.Obturatiile din compozit se pot pata si decolora in timp.

Plombele dentare din compozit se pot pata si decolora in timp, mai ales daca pacientul consuma cafea, ceai sau alte bauturi de culoare inchisa. De asemenea, ele se pot decolora din cauza fumatului.

Daca vrei sa-ti pastrezi obturatiile frumoase si estetice, cel mai bine este sa eviti consumul alimentelor si a bauturilor puternic colorate sau sa te lasi de fumat si desigur, sa ai o igiena bucala impecabila. Alternativ, poti veni la clinca dentara mai des – de 3-4 ori anual- pentru un periaj profesional si air-flow efectuat de catre dentist. Recomandam acest lucru in special daca ai obturatii pe dintii din fata (incisivi, canini, premolari).

3. Efectuarea unei obturatii din compozit necesita multa indemanare si timp.

Cu toate ca tratamentul cariilor dentare prin obturatii este cel mai frecvent tratament stomatologic, acesta nu este chiar asa usor de realizat. Exista diferite tehnici de obturare a cariilor dentare si este necesara si o experienta considerabila pentru a realiza plombe estetice si mai ales durabile in timp.  

  • Dintele afectat trebuie izolat cu o diga dentara pentru a mentine igiena, apoi tesutul cariat trebuie curatat cu grija astfel incat sa fie indepartat in intregime, fara a afecta tesuturile sanatoase.
  • Dupa acest pas dentistul va aplica diferite medicamente si substante – etching, priming, bonding – pentru a proteja pulpa dentara si a pregati cavitatea pentru obturatie.
  • Se va introduce materialul compozit in mai multe straturi sau sectiuni, care vor fi intarite cu ajutorul lampii de fotopolimerizare.
  • La final, medicul va finisa si va lustrui obturatia si va ajusta muscatura. Dintele obturat ar trebui sa aiba aceasi forma anatomica, ca si un dinte natural si sa nu creeze presiune sau jena.        

Dar caliatea unei plombe nu depinde doar de medicul care l-a facut, aceasta fiind influentata atat de calitatea materialelor folosite cat si de utilizarea microscopului dentar in timpul tratamentului.

4.Plombele din compozit se pot micsora dupa o perioada de timp

Materialul compozit, in starea sa initiala este flexibil si moale, deoarece el trebuie plasat si condensat in cavitatea pregatita. Compozitul moale se intareste datorita luminii ultraviolete cu care este iradiat. Insa, procesul de intarire provoaca “contractia” materialului si astfel obturatia se indeparteaza usor de peretii cavitatii preparate si vor aparea micro-fisuri, invizibile cu ochiul liber. Acest lucru va permite microorganismelor, salivei si particulelor de alimente sa intre – sa se infiltreze – in acele cavitati microscopice, ducand la:

  • Degradare
  • carii secundare
  • sensibilitate.
plomba compozit micsorata

In timpul controlului periodic medicul dentist poate detecta aceste obturatii compromise si va spune de multe ori ca “obturatia se infiltreaza”. Cariile secundare se vad foarte bine pe radiografiile dentare.      

Pentru a efectua obturatii estetice dar si durabile in timp, la clinica Platinum Dental Center din Cluj medicii dentisti folosesc:

  • materiale de cea mai buna calitate,
  • microscopul dentar
  • tehnici speciale de obturare – cunostinte si experienta dobandite la cursuri de specialitate in tara si in strainatate.

In concluzie, obturatiile dentare din compozit sunt o alegere excelenta pentru restaurarea dintilor deteriorati sau tratarea cariilor. Cu toate acestea, ele au unele dezavantaje, care pot fi contracarate cu ajutorul tehnicilor avansate de obturare si a materialelor de cea mai buna calitate. Totusi, obturatiile dentare necesita ingrijire si intretinere corespunzatoare pentru a rezista mult si a arata frumos.

Daca ai ingrijorari cu privire la obturatiile din compozit sau vrei sa stiti daca acestea sunt potrivite pentru a trata afectiunile tale dentare, te primim cu drag la o consultatie la clinica noastra din Cluj. Programeaza-te azi!