4 motive care dovedesc ca tratamentul de canal asistat la microscop este mult mai bun decat cel traditional

Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul infectiilor pulpei dentare atat la adulti cat si la copii. Tratamentul de canal sau pulpectomia este o succesiune de proceduri care are ca obiectiv eliminarea infectiilor pulpei dentare si al parodontiului apical, iar scopul lui este acela de a salva dintele afectat de la extractie

  • Ce este pulpa dentara? Dintele este format din trei straturi dure care protejeaza interiorul: in zona coronara este smalt si dentina iar la radacina este cementul si dentina. Interiorul moale al dintelui se numeste pulpa dentara si este formata din tesuturi moi si anume nervi si vase de sange. Acestea se afla in canalele radiculare, care au multiple ramificari, asemanatoare ca si structura cu radacinile copacilor.
pulpa dentara
  • Cand este nevoie de tratament de canal / pulpectomie ?

La tratamentul endodontic se ajunge in urma unei carii profunde sau in urma unui traumatism la nivelul zonei bucale (daca au fost afectata radacina sau apexul dintelui). Traumatism este considerat si un tratament ortodontic prea agresiv. Dupa ce caria perforeaza stratul de smalt, problema evolueaza rapid si ajunge la nivelul dentinei, mai apoi la camera pulpara unde apare inflamatia si ulterior infectia sau necroza pulpei dentare.

tratament de canal

Care sunt avantajele folosirii microscopului in endodontie?

1. Precizie si acuratete mai mare, timp redus al tratamentului (one-day treatment)

Un microscop dentar nu numai ca mareste pana la 20x imaginea, dar si lumineaza pasajele si ramificarile din interiorul dintelui – un intreg sistem de canale – permitandu-i medicului sa observe si sa trateze structuri care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Totodata, medicul poate detecta fracturile radiculare si perforatiile, le poate sigila, impiedicand astfel infiltratiile cu bacterii, extinderea infectiei si ulterior extragerea dintelui.

Noi stim ca timpul este un factor important in viata fiecaruia si ne straduim sa reducem timpul petrecut de catre pacienti in clinica noastra si in scaunul stomatologic. Tratamentele endodontice asistate la microscop au avantajul enorm, ca se pot finaliza intr-o singura sedinta, in comparatie cu tratamentele endodontice traditionale, care necesita 2 sau mai multe vizite la dentist.

folosirea microscopuluila tratamentul de canal

2. Rata mare de succes a tratamentului, risc scazut de complicatii

Datorită microscopului dentar si a radiografiilor 3D, tratamentele de canal au mai mult succes ca oricand, cu mai putine probleme asociate cu procedura. Microscopul ofera dentistului posibilitatea sa localizeze si sa indeparteze in mod corespunzăaor nervul dintelui, eliminand nevoia de a sapa orbeste pentru a-l localiza, riscand deteriorarea dintelui. Acest instrument s-a dovedit atat de vital in timpul procedurilor, incat toti medicii endodonti sunt acum instruiți să-l foloseasca.

  • La clinica Platinum Dental Center rata de succes a unui tratament endodontic este de 98%, adica din 100 de pacienti tratati endodontic doar 2 se intorc la clinica in primul an de la interventie, avand nevoie de tratamente ulteriore. In cazul majoritatii pacientilor, care practica o igiena bucala buna, dintii tratati endodontic se pastreaza pe arcada timp de 5-10 sau chiar mai multi ani.

3. Retratamente endodontice efectuate cu succes

Imaginile radiologice a unui canal neumplut-care nu a fost gasit intr-un sistem de canale curbe, sau a unor instrumente rupte în canale, sunt frecvent observate la pacienti care ajung la noi cu dureri dentare. Astfel de situtții duc adesea la complicatii inflamatorii ale periostului si necesita o interventie urgenta si precisa. Adesea, printr-un tratament repetat de canal, cu o curatare, dezinfectare si sigilare adecvata acesti dinti puternic afectati se pot salva de la extractie.

refacerea dintelui tratament endodontic

Desi, in aceste cazuri procedura este mai complicata si rata de succes a unui retratament endodontic este mai mic – 80% – 88%, conform literaturii de specialitate – specialistii nostri in endodontie au pregatirea si experienta necesara pentru a efectua acest tratament in cea mai mare siguranta. Avand in vedere acestea, noi recomandam si preferam retratamentul endodontic decat extragerea dintelui afectat.  

4. Confort marit la medicului dentist in timpul lucrului

Cand te afli in scaunul dentistului, ultimul lucru de care iti faci griji este confortul medicului stomatolog – stim foarte bine, doar devenim si noi pacienti cateodata. Cu toate acestea, este important ca un medic stomatolog sa se simta confortabil in timp ce lucreaza, astfel incat sa se poata concentra si sa efectueze cel mai bun tratament. Microscopul dentar creste ergonomia cabinetului dentar si permite medicului sa adopte in timpul lucrului o postura corecta si stabila a coloanei. Astfel stomatologul nu mai trebuie sa se aplece asupra pacientului pentru a avea o vizibilitate buna, avand coloana contorsionata si umerii intinsi, ceea ce poate duce la dureri si probleme de sanatate  si il poate determina sa se grabeasca . Utilizand microscopul, poti fi sigur ca dentistul tau iti va acorda timpul necesar. Totodata, el poate lucra confortabil pentru perioade mai lungi de timp, ceea ce inseamna ca poate efectua tratamentele necesare in mai putine sedinte. Cu totii putem aprecia asta.

tratamentul de canal la microscop Platinum Dental Center

In prezent, tratamentul endodontic asistat la microscop este considerat “standardul de aur” in practica endodontiei. Totusi, utilizarea unui aparat de radiologie 3D (CBCT) si a unui microscop dentar de o calitate superioara este absolut necesara pentru a obtine rezultate pozitive si o rata mare de succes a procedurilor. Clinica Platinum Dental Center este dotata cu microscoape de ultima generatie, marca Seiler, avand lentile produse de liderul mondial Carl Zeiss, un brand binecunoscut cu aproape 125 de ani de istorie. Mai multe informatii despre radiografiile dentare gasesti aici.

Totusi, microscopul dentar este folosit pentru numeroase proceduri stomatologice in diferite arii:  protetica, odontologie sau tratamentul cariei, parodontologie, chirurgie, obtinand rezultate de o calitate si estetica superioara.